RECENSIE: Various - A Broke Down Melody

Jack Johnson - A Brokedown
recensie cijfer 2007-01-26 Met hun vierde filmproject laten de Malloy Brothers zien hoe tastbaar hun way of life wordt. In de documentaire schieten plaatjes van idyllische surfparadijzen aan je voorbij en neemt het zogenaamde Moonshine Conspiracy je mee naar tropische oorden als Jamaica, Hawaï en Tahiti. Op fabelachtige stranden zie je onder anderen meervoudig wereldkampioen Kelly Slater (die ooit aanspoelde in de videoclip van Garbage) de golven trotseren. Zelfs singer-songwriter Jack Johnson kruipt voor de gelegenheid achter de camera vandaan om zich in de zee te werpen.
Naast deze geslaagde surfdocumentaire laat de bijbehorende soundtrack je tevens dat instant geluksgevoel ervaren. Op de cd A Broke Down Melody valt je direct op dat Jack Johnson de kwaliteit van zijn debuutalbum evenaart. De titelsong ‘Breakdown’is dan ook een geslaagd nummer te noemen. Naast de paar Johnson-songs vind je ook het prachtige ‘Goodbye’van surfmaat Eddie Vedder. Hiermee laat de doorgewinterde Pearl Jam-frontman zich weer eens van zijn beste akoestische kant zien.
Denk niet dat je alleen maar zoetgevooisde mannenstemmen en gitaargetokkel voor de kiezen krijgt. De intro ‘The Cave’voert je direct naar de golven en Johnny ‘reggae’ Osbourne vertelt je wat je echt nodig hebt. Geen pizzatoko of luxe hotel. Alleen de golven en je plank zijn van levensbelang.
Met dit project laten The Malloy Brothersen Jack Johnson zien dat er een nieuwe generatie surfers is opgestaan. De surfjeugd van tegenwoordig is back to basic en doet het rustig aan. En dat hoor je ook terug in de muziek. Geen Beachboys en geen surfpunk uit de jaren negentig. De tijd van de crashing waves is voorgoed voorbij. Johnson sluit met de song ‘Home’dit spirituele surfsprookje af en zijn boodschap is duidelijk. Surfen is als het leven zelf. “You just have to keep peddling…”
Recensent:Roxana König Artiest:Various Label:Brushfire Records

Private Universe - Private UniverseHet Belgische Private Universe timmert al een tijdje aan de weg. De band...

The Automatic - -Not Accepted

The Automatic (UK) - Not Accepted Everywhere Een jaartje uitproberen, dat zouden de jonge honden uit Wales doen. Maar The...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT