RECENSIE: Derrin Nauendorf - The Rattling Wheel

Derrin Nauendorf - The Rattling Wheel
recensie cijfer 2008-02-09 Zo’n vijf jaren geleden maakte de Australische zanger/gitarist Derrin Nauendorf de grote oversteek van zijn thuisland Australië naar Engeland. Met slechts een paar Engelse ponden op zak, een paar truien voor de kou en een gitaar was Nauendorf vastbesloten om de Europese muziekwereld te gaan veroveren.

Overal waar Derrin kon spelen, daar speelde hij en nam hij al snel genoeg met een koude slaapplaats en een paar broodjes om te overleven. Enkele jaren later wist de ‘nomade’ zijn eigen tweedehands busje te kopen om zo de rest van Engeland en een groot deel van Europa door te trekken. Inmiddels heeft Derrin vanuit de achterbak van zijn woonbusje een slordige 12.000 albums aan de man gebracht en heeft hij nu voor het eerst een album uitgebracht waarop hij met een band te horen is.

The Rattling Wheel is Derrin’s vijfde album en is in Engeland reeds in 2006 op de markt verschenen. Het album is een soort compilatie geworden, want het bevat naast enkele nieuwe songs, over het algemeen oudere en reeds op vorige albums uitgebrachte nummers. Alle nummers op The Rattling Wheel zijn overigens allemaal zelf geschreven nummers. Om de muziek van Nauendorf te categoriseren valt niet mee, want ondanks invloeden van pop, rock, blues, country en folk heeft Nauendorf een redelijk eigen geluid weten te creëren. Maar misschien heeft dit er meer mee te maken dat de akoestisch uitgevoerde nummers door de krachtige uitvoering behoorlijk elektrisch klinken. Misschien is een term als ‘een moderne roots- of rock troubadour’ dan ook beter op zijn plaats, vanwege zijn doorleefde, rauwe stemgeluid en onder andere Bob Dylan en Tom Waits als inspiratiebronnen.
Nauendorf’s songs hebben in ieder geval net iets te veel pit om hem als een gewone troubadour of singer/songwriter te bestempelen.

Het album bevat elf nummers waarvan het up-tempo nummer ‘Shipwrecked’ als single is uitgebracht. Een logische keuze, want ‘Shipwrecked’ is in elk geval een song die eenvoudig en prettig in het gehoor ligt. Nummers die muzikaal een stuk meer te bieden hebben zijn onder andere ‘I wont’ turn my book’ en het schitterende ‘Where two men go tonight. Wat een trekharmonica en een vrouwelijke folkstem al niet kunnen doen! Ondanks dat het overgrote deel van de cd mooie composities bevat is The Rattling Wheel toch een behoorlijk clean product geworden.
De rauwe stem en het goede gitaarwerk van Derrin Nauendorf is daarentegen pakkend genoeg om een breed publiek te bereiken. Voor de liefhebbers van het rock- en het bluesgenre zal The Rattling Wheel waarschijnlijk net een tikkeltje te gelikt zijn.

Oordeel zelf zijn MySpace
Recensent:Bert Reinders Artiest:Derrin Nauendorf Label:Rising Records Ltd.
Ayin Aleph – Ayin Aleph 1

Ayin Aleph - Ayin Aleph IDe Russische zangeres Ayin Aleph is een bijzonder muzikaal talent. Zo...

Ringo Starr – Liverpool 8

Ringo Starr - Liverpool 8 “The Beatles were so fucking high they let Ringo sing a few songs”. Deze...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT