RECENSIE: Ringo Starr - Liverpool 8

Ringo Starr – Liverpool 8
recensie cijfer 2008-02-09 “The Beatles were so fucking high they let Ringo sing a few songs”. Deze uitspraak van de Amerikaanse komiek Bill Hicks over het drugsgebruik van de Fab Four zegt ook iets over de zangkwaliteiten van Ringo Starr. Tussen Paul, John en George, alledrie uitstekende zangers, staken zijn vocale bijdagen toch wat bleekjes af. Ook de verdere muzikale inbreng van Ringo was beperkt. Zijn drumwerk wordt door velen geroemd, maar als hij er even niet was, kroop McCartney gewoon zelf achter de drumkit. Ook schreef Ringo slechts een handvol nummers voor The Beatles en dit zijn bovendien zeker niet de beste songs (‘Octopus’s Garden’….). Toch was de solocarrière van Richard Starkey, zoals hij bij de burgerlijke stand staat ingeschreven, na het uiteenvallen van The Beatles zeer succesvol. Sterker nog, in de jaren ’70 was hij een tijd lang de Beatle met de meeste solohits achter zijn naam. Liverpool 8 is inmiddels zijn veertiende studioplaat en hiernaast bracht hij ook nog verschillende albums uit met zijn All-Starr Band.

Voor de productie van Liverpool 8 nam Starr in eerste instantie Mark Hudson in de arm, maar na een ruzie werd deze vervangen door Dave Stewart, vooral bekend als de mannelijke helft van The Eurythmics. Hij produceerde het album samen met Starr en bovendien schreef hij aan een paar nummers mee. Het resultaat van deze is nogal wisselend. Liverpool 8 bevat een aantal zeer goede nummers, maar hiernaast ook een aantal uiterst saaie momenten. Opener en titeltrack ‘Liverpool 8’ is meteen het hoogtpunt van de plaat. In dit nummer bezingt Ringo zijn liefde voor zijn thuisstad en hij zingt over de tijd met de Fab Four. Het resutaat is wel een beetje sentimenteel maar ook bijzonder mooi. Het nummer krijgt nog wat extra lading door de voetbalsupporters van de plaatselijke FC, die je aan het eind van het nummer “Liverpool, Liverpool” hoort scanderen.

Andere mooie nummers op Liverpool 8 zijn bijvoorbeeld ‘For Love’ en ‘Now That She’s Gone Away’. Deze twee nummers doen sterk aan The Beatles denken, inclusief de mooie koortjes. Ook het redelijk stevige ‘Gone Are The Days’ is een aardig nummer, maar naarmate de plaat vordert slaat echter de verveling toe, Nummers als ‘Tuff Love’ en ‘Harry’s Song’ zijn erg saai en het absolute dieptepunt is ‘Pasodobles’. Hierna volgen gelukkig nog twee aardige nummers, het lekkere up-tempo ‘Love Is’ en ‘R U Ready’. Dit laatste nummer doet sterk aan The Hackensaw Boys denken.

Al met al is Liverpool 8 geen echt goed album, maar bevat het wel een aantal juweeltjes. Hierdoor haalt de plaat wat mij betreft net een voldoende.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Ringo Starr Label:Capitol Records
Derrin Nauendorf - The Rattling Wheel

Derrin Nauendorf - The Rattling WheelZo’n vijf jaren geleden maakte de Australische zanger/gitarist Derrin...

Gerasene Pigs – Jitterbuggen mit der Rudi

Gerasene Pigs - Jitterbüggen mit der Rudi Gerasene Pigs , moge dat duidelijk zijn, weten heel goed een ‘foute...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT