RECENSIE: Too Hip For The Room - Never Like This Before

Too Hip For The Room - Never Like This Before
recensie cijfer 2009-03-29 Too Hip For The Room is met tien muzikanten een uitgebreid en Nederlands gezelschap, wat inmiddels al weer een dikke tien jaar aan de weg timmert. Wat betreft het uitbrengen van cd’s zijn ze een stuk minder productief. In het jaar 2000 verscheen hun debuut cd Lucky Man en pas negen jaren later verschijnt opvolger Never Like This Before. Volgens de bijgeleverde informatie moet deze schijf gezien worden als een eerbetoon aan hun muzikale helden.

Bij grote bands, zoals deze tien mans formatie, is een strakke organisatie, waarin een ieder zijn plaats kent en deze met de nodige discipline weet in te vullen, zeer belangrijk. En hier slagen de mannen van Too Hip For The Room uitstekend in. Het eerste wat opvalt is de uiterst strakke ritmesectie. Aangevuld met stuwende keyboards wordt een lekkere solide basis neergelegd. Verder heeft de band een krachtige zanger met een goede soulstem en een gitarist, die afgemeten en goed opgebouwde solo’s weet neer te zetten. De uitgebreide blazerssectie completeert het geheel met een degelijke funky sound. De band heeft maar liefst vijf blazers, maar gelukkig zijn deze op geen enkele track te dominant aanwezig. Ze bedienen zich van een ondersteunende functie en vullen deze dan ook perfect in.

Zoals gezegd een muzikaal eerbetoon en duidelijk is dat de Amerikaan Delbert McClinton dé grote held is van deze mannen. Maar liefst vijf van de twaalf nummers komen uit zijn repertoire. Enkele andere nummers zijn ondermeer covers van O.V. Wright, Peter Wolf, Lyle Lovett en de Canadees Tommy Castro.

De plaat krijgt nog wat extra meerwaarde door de aanwezigheid van ‘s Neerlands blueszangeres nummer 1, Tineke Schoemaker van Barrelhouse, die de leadvocalen van drie nummers voor haar rekening neemt. Het is leuk om het onmiskenbare stemgeluid van deze dame weer eens te horen in een totaal andere muzikale omgeving als Barrelhouse. Ze bewijst tevens haar veelzijdigheid door drie totaal verschillende nummers voor haar rekening te nemen, een bijna onherkenbare R&B versie van de evergreen ‘You Are My Sunshine’, het jazzy ‘New York City’ en een nummer van de Britse groep Squeeze: ‘Tempted By The Fruit Of Another’.

Dit is een cd vol stomende soul en rhythm and blues, zoals we deze de laatste tijd veel te weinig horen. Hopelijk weet deze schijf zijn weg naar de consument te vinden en hoeven we niet weer negen jaar op een opvolger te wachten.
Recensent:Bert Reinders Artiest:Too Hip For The Room Label:Pure Creatives
Elle Bandita – Queen of Fools

Elle Bandita - Queen of Fools “Mijn muziek is volwassener geworden, ik niet.” Zo omschrijft Elle Bandita...

Juliette Commagère – Queens Die Proudly

Juliette Commagere - Queens die Proudly De naam Juliette Commagère zal weinig belletjes doen rinkelen. Ze is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT