RECENSIE: Shack - Time Machine - The Best of Shack

Shack – Time Machine (The Best Of Shack)
recensie cijfer 2007-12-05 Bij niet iedereen zal meteen een belletje gaan rinkelen bij het horen van Shack, toch is dat enigszins vreemd gezien hun redelijke staat van dienst in thuisland Engeland. Oasis, The Coral of The Zutons mogen ze tot hun fanschare rekenen en de vijf albums die de band sinds 1988 heeft uitgebracht worden allen gezien als tijdloze popplaten met een verscheidenheid aan invloeden. Time Machine is een overzicht van bijna twintig jaar Shack en bevat ook nog eens twee nieuwe songs. Shack maakt tijdloze popliedjes die soms erg gelikt klinken, maar waarin altijd iets gebeurt dat niet meteen voor de hand ligt.

Het oeuvre van Shack omvat slechts vijf albums in bijna twintig jaar tijd en dat is bepaald geen grote productie, echter heeft het bij Shack altijd om kwaliteit en nooit om kwantiteit gedraaid. Daardoor kan het zijn dat deze Best Of geen enkel slecht liedje bevat. De gebroeders Head vormen het hart van Shack. Rond dit tweetal is er door de jaren heen stevig gerouleerd qua bezetting. De wat ijle en beetje zeurderige stem van Michael Head kan op den duur voor wat verveling zorgen en dat is soms jammer, want de muziek weet meestal te boeien.

Shack combineert zoetgevooisde nummers met de nodige alternatieve invloeden, waardoor het geheel zowel tijdloos als ook origineel is. De kenmerkende samenzang en aalgladde productie staan soms in de weg om onbevooroordeeld naar Shack te luisteren. Het laat op zulke momenten net iets te duidelijk de erfenis van de jaren '80 horen. Echter zullen niet alle liefhebbers van Simple Minds, Spandau Ballet of Duran Duran, om maar een paar bands te noemen, meteen weglopen met Shack. Daarvoor is het weer net te onconventioneel en daardoor is het wel weer net te pruimen voor de alternatieve popmuziek liefhebber.

Het is het Mexicaanse trompetgeschal in ‘Meant To Be’ of de gierende gitaar in ‘Miles Apart’, maar ook gewoonweg sympathieke liedjes als ‘Cup Of Tea’ of ‘Al’s Vacation’ die Shack tot Shack maken. Het vakmanschap is evident en de liedjes één voor één smaakvol gemaakt, toch ontbreekt er iets bij Shack, dit zal ook het iets zijn waarom nog lang niet iedereen van Shack gehoord heeft, ondanks dat de liedjes bijzonder radiovriendelijk zijn op het eerste gehoor. De liedjes gaan aan je als luisteraar voorbij zonder dat ze je echt bij je lurven pakken, daar is het allemaal wat te vrijblijvend voor.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Shack Label:Munich Records
The Raveonettes - Lust Lust Lust

The Raveonettes - Lust Lust LustHet Deense tweetal Sharin Foo en Sun Rose Wagner timmert al weer vijf jaar...

Ray Davies – Working Man’s Café

Ray Davies - Working Mans Café Net als nu het geval is, was er in de jaren ’60 een periode waarin het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT