RECENSIE: KT Tunstall - Drastic Fantastic

KT Tunstall – Drastic Fantastic
recensie cijfer 2007-10-30 Eind 2004 bracht ze haar debuutalbum Eye to the Telescope uit. In maart 2005 stond ze in de bovenzaal van Paradiso te spelen voor vijftig man. Met slechts een effectenbak speelde ze alsof ze met een hele band speelde. Iedereen was zichtbaar onder de indruk van de ongeveer 8 nummers die ons ter gehore kwamen. Een mooie start in Nederland voor KT Tunstall welke eigenlijk een vliegende start was. Slechts drie maanden later stond ze namelijk op Rock Werchter en Lowlands en speelde ze met volledige band de sterren van de hemel.

Het ging erg snel voor KT Tunstall die binnen enkele maanden scheelgedraaid werd op radio en tv. Iedereen had wel gehoord van het ‘oe oe’ in ‘Black Horse and the Cherry Tree’ en de schitterende videoclip van ‘Suddenly I See’. Mede door deze nummers heeft ze veel prijzen in de wacht gesleept zoals: the Ivor Novello Best Song Award, een Grammy nominatie voor Best Female Pop Vocal Performance. En leent ze haar nummers uit voor verscheidene Amerikaanse films en series.

In 2006 nog een schitterend acoustisch album en nu het nieuwe Drastic Fantastic. Een album met 11 schitterende popsongs uit de handen van deze Schotse zangeres. In vergelijking met Eye to the Telescope een stuk harder, gezelliger en vrolijker. Waar dit debuutalbum het voornamelijk had van zijn softe mooie songs is Drastic Fantastic vooral een vrolijk en meer springerig album. Beginnend met ‘Little Favours’ slokt KT Tunstall je gelijk op in haar nieuwe creatie. Met sprankelende nummers als ‘Funnyman’ en ‘Hold On’. Maar ook het gevoelige en schitterend gezongen ‘Beauty Of Uncertainty’. De licht hese en rauwe stem van deze artieste zorgt voor meer dimensie in de muziek. Een belangrijk element wat de muziek van KT Tunstall meer maakt dan ordinaire popmuziek.

De afwisseling op het album is slechts het enige minpunt. Waar het album vrolijk en vernieuwend begint, wordt het aan het eind erg zoetsappig met allemaal rustige nummers, zoals we die meer kennen van de eerdere albums van KT Tunstall. Erg mooie nummers maar een stuk minder interessant.

Drastic Fantastic is een fantastisch nieuw album van KT Tunstall. Ze blijft zich duidelijk ontwikkelen in haar folk-pop. Voor iedereen staat er wel een aantrekkelijk nummer op wat het album dus erg hitgevoelig maakt. In 2007 is de vliegende start niet meer nodig. De bekendheid van de vrouw verovert menig muziekliefhebber en met Drastic Fantastic is er weer een geweldig popalbum op de markt gebracht.
Recensent:Jordi Koops Artiest:KT Tunstall Label:EMI Music
Apocalyptica – Worlds Collide

Apocalyptica - Worlds CollideIn 1996 behaalde Apocalyptica in Europa een bescheiden succes met hun...

Babyshambles - Shotters Nations

Babyshambles - Shotters Nation Levende legende Pete Doherty en consorten hebben weer een album afgeleverd....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT