RECENSIE: Apocalyptica - Worlds Collide

Apocalyptica – Worlds Collide
recensie cijfer 2007-10-26 In 1996 behaalde Apocalyptica in Europa een bescheiden succes met hun debuut album vol Metallica-covers. Niet zomaar covers, maar gespeeld op vier cello’s en dus volledig instrumentaal. Tegen de bands eigen verwachtingen in maakte hun cello-metal diepe indruk bij zowel metal-fans als liefhebbers van klassieke muziek. Er werd besloten om het niet bij dit album te laten. In 1998 verscheen Inquisition Symphony, waar naast nog meer covers van Metallica, Sepultura, Faith No More en Pantera ook drie zelf geschreven nummers op staan. Inmiddels zijn we tien jaar verder en ligt Worlds Collide in de winkel, alweer het zesde studioalbum van de Finnen.

Apocalyptica bestaat tegenwoordig uit cellisten Eicca Toppinen, Paavo Lötjönen en Perttu Kivilaakso. In 2005 werd drummer Mikko Sirén die al een aantal jaar met de band tourde officieel tot bandlid benoemd. Apocalyptica werkt regelmatig samen met bekende rock- en metalartiesten. Op Worlds Collide staan vier nummers met gastzangers; Corey Taylor van Slipknot en Stone Sour verzorgt de vocalen op ‘I’m Not Jesus’, tevens de eerste single van dit album, Till Lindeman van Rammstein is te horen op ‘Helden’, een Duitse vertaling van David Bowie’s ‘Heroes’, Christina Scabbia van Lacuna Coil doet mee op ‘SOS (Anything But Love)’ en Adam Gontier van Three Days Grace op ‘I Don’t Care’. Drummer Dave Lombardo is te horen op ‘Last Hope’.

De nummers met een gastzanger zijn stuk voor stuk erg goed, de muziek van Apocalyptica leent zich prima voor zang. Bovendien is het een fijne afwisseling op de instrumentale tracks. Op Worlds Collide brengt de band ten gehore wat ze de afgelopen jaren hebben geleerd. Ze zijn in staat om hun vingers nog sneller te bewegen, weten nog vreemdere geluiden te produceren en drummer Sirén slaat zo te horen menig drumstel doormidden. ‘Stroke’ en vooral ‘Last Hope’ zijn hier een goed voorbeeld van.

Worlds Collide klinkt harmonieuzer dan de voorgaande albums. Alle partijen vloeien naadloos in elkaar over en het randje is minder rauw. Al met al een gevarieerde cd die erg goed past in de stijgende lijn die de band vanaf het begin heeft aangehouden. Worlds Collide is opzwepend, overdonderend en tegelijk ook ontroerend. Deze jongens geven alles, elke keer dat ze spelen. Ook in de studio.
Recensent:Imre Veen Artiest:Apocalyptica Label:Sony Music
Chaka Khan - Funk This

Chaka Khan - Funk This Chaka Khan , is dat niet typisch zo’n zangeres die het circuit afstruint met...

KT Tunstall – Drastic Fantastic

KT Tunstall - Drastic Fantastic Eind 2004 bracht ze haar debuutalbum Eye to the Telescope uit. In maart...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT