RECENSIE: Engel (SE) - Absolute Design

Engel – Absolute Design
recensie cijfer 2007-10-23 In 2005 werd door oud-In Flames gitarist Niclas Engelin de band Engel opgericht. De band is echter niet zo heilig als de naam doet denken. Deze band brengt een vertrouwde pot Zweedse metal naar voren en mengt het met allerlei andere metalstromingen waardoor deze band een eigen geluid creëert. Duitse collega’s hebben reeds de term ‘black metal meets Rob Zombie’ gebruikt, wat een goede beschrijving is van de band. De felle melodische gitaarrifjes worden afgewisseld met soms agressieve en soms rustige zang. Deze nieuwe band bestaat uit een aantal bekende Zweedse muzikanten: naast oud-In Flames gitarist Niclas Engelin bestaat Engel uit vroegere leden van onder andere Evergrey, Lord Belial en The Crown.

Absolute Design is het debuutalbum van deze Zweedse all-star band en is van begin tot eind een erg goed verzorgde plaat. Afwisselende songs, strakke gitaren en een goede zanger zorgen voor erg afwisselende nummers die geweldig samen gaan. De eerste nummers van de cd zijn stonden ook op de veelbelovende demo die de band een jaar geleden uit bracht.

Wanneer ‘In Splendour’ de cd opent is de eerste band die me te binnen schiet: Slayer. Met het solide gitaarwerk en de snelle drums erdoor staat het nummer als een huis. Wanneer dan ook de zang erbij komt wordt het al snel een goed klinkend geheel. ‘Casked Closing’ en ‘Next Closed’ zijn twee melodieuze songs die ook erg makkelijk weg luisteren. Voor liefhebbers van zowel hardrock als harde metal is het werk van Engel erg toegankelijk. Hardere nummers als ‘Propaganda’ met veel screams van zanger Mangan Klavborn zorgen voor een fijne afwisseling, waar hij meestal bezig is met cleane zang. Met ‘The Paraclete’ kakt de band helaas wat in om met nummers als ‘Scyth’ weer gas te geven. Dit komt de cd niet ten goede waardoor het einde van een album erg saai wordt.

Waar bands vaak moeite moeten doen om met een nieuw en origineel geluid te komen zonder de luisteraar 10 keer te laten luisteren lukt Engel dit met gemak. De aanstekelijke nummers slaan bij de eerste luisterbeurt al aan en na nog een paar keer luisteren zijn de melodieuze refreintjes al mee te zingen.

Dat deze band een goed debuutalbum heeft afgeleverd is duidelijk. De eerste demo leverde een platencontract met metalgigant SPV / Steamhammer op en met het debuutalbum op zak kon de band op tour door Europa met onder andere Dimmu Borgir, Atreyu. Het tweede album is ondertussen al geschreven en klaar voor opnames. Nu is het wachten op de doorbraak van deze Zweedse band.
Recensent:Bas van Poppel Artiest:Engel (SE) Label:Steamhammer
The Blackout - We Are the dynamite

The Blackout - We Are The Dynamite!Nog een band uit Wales, naast de Lostprophets, die wel van een stevige beuk,...

Helloween - Gambling with the Devil

Helloween - Gambling with the Devil De feestdag Halloween mag aan ons dan ongemerkt voorbij gaan, in andere...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT