RECENSIE: Vicious Rumors - Live You To Death

Cover Vicious Rumors - Live You To Death
recensie cijfer 2012-11-29 De Bay Area, het gebied rondom San Francisco, is in de begin jaren tachtig een vruchtbare bodem gebleken voor metalbands. Niet de minste bands komen uit dit gebied, waarvan de bekendste Metallica, Megadeth, Testament, Exodus en Death Angel heten. Het zijn klinkende namen. Minder bekend, maar in dezelfde periode ontstaan en eveneens uit dit gebied afkomstig, is Vicious Rumors. Omdat de band al in 1979 is opgericht –ruim eerder dan de gevestigde namen- zou je Vicious Rumors zelfs één van de pioniers kunnen noemen.

Dat de band niet de bekendheid heeft van de genoemde groepen heeft natuurlijk een reden: en wel de grote hoeveelheid bezettingswisselingen. Zo is het aantal leden dat Vicious Rumors heeft versleten inmiddels ruim de dertig gepasseerd en is oprichter en gitarist Geoff Thorpe het enige originele lid. Wat zeker niet meewerkt, is het grote aantal zangers dat deze duiventil in- en uitvloog. Carl Albert, de zanger die het meest tot de verbeelding sprak en maar liefst zeven jaar in de band verbleef, verongelukte in 1995 zodat ook hierna het weer een komen en gaan van vocalisten was, en de grote baas zelf ook nog twee jaar de microfoon erbij pakte.

Dat de band dan toch nog tien albums uitgepoept heeft, mag een hele prestatie worden genoemd. Nu is het dan tijd voor een live-album getiteld: Live You To Death. Op de plaat staan behalve de negen live songs die in 2011 zijn opgenomen ook nog twee studio-opnamen. Deze nummers zijn covers van Black Sabbath (‘Sign Of The Southern Cross’) en Judas Priest (‘Running Wild’). Het is een mooi eerbetoon van Thorpe en zijn band om aan te geven waar de band haar inspiratie vandaan heeft.

Dat de band weet waar haar sterke punten liggen, blijkt wel uit de tracklist op dit album. De vijf albums die in de periode 1994-2006 uitkwamen worden volkomen genegeerd. Van de laatste plaat Razorback Killers horen we in de vorm van ‘Murderball’ en ‘Let The Garden Burn’ wel twee nummers, maar dat album is dan ook een ijzersterke plaat die afrekent met de experimentele jaren daarvoor. De overige acht songs komen van de eerste vier platen. Retestrakke en snelle metalsongs als ‘Minute To Kill en ‘Hellraiser’ mogen dan ook absoluut niet ontbreken. Daarbij is de ruige strot van Brian Allen zeer welkom en doet hij beurtelings aan Rob Halford (Judas Priest) en David Wayne (Metal Church) denken. Het geluid is prima, de band is in topvorm wat hoorbaar overslaat op het publiek. Zo hoort een goed live-album te klinken.

Gezien het laatste studioalbum van Vicious Rumors en het enthousiasme dat de band op deze plaat uitstraalt, lijkt het erop dat we van Thorpe en zijn mannen nog lang niet af zijn. Nu maar hopen dat ook de bezetting ook eens een tijdje stabiel blijft.
Recensent:Jan Didden Artiest:Vicious Rumors Label:Steamhammer
Cover Kotipelto & Liimatainen - Blackoustic

Kotipelto & Liimatainen - BlackousticAkoestisch is in, zo moeten Kotipelto & Liimatainen gedacht hebben toen...

Cover Crowbar - Obedience Thru Suffering

Crowbar - Obedience Thru Suffering In 1988 voegt zanger/gitarist Kirk Windstein zich bij de hardcore...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT