RECENSIE: The Black Lips - Apocalypse Love

Black Lips
recensie cijfer 2023-04-11 Black Lips uit Atlanta, Georgia tapt haar muziek uit steeds meer verschillende vaatjes. Country, trash-blues en garage-rock & roll zijn al lang niet meer voldoende. De vaatjes met exotica, mariachi, sixties girlgroups, funk en hiphop zijn inmiddels ook aangebroken. Met die mix van stijlen klinkt Black Lips op het nieuwe album Apocalypse Love uitbundiger en exotischer dan ooit tevoren.

Het spelplezier van Cole Alexander (vocals, gitaar), Jared Swilley (bas, vocals), Jeff Clarke (gitaar), Oakley Munson (drums) en Zumi Rosow (vocals, sax) spat van de plaat af. Dat begint al bij de feestelijke opener ‘No Rave’ dat klinkt als een nummer van Jon Spencer dat door Fatboy Slim vakkundig door de blender is gehaald.

‘Stolen Valor’ is onvervalste lo-fi country en ‘Lost Angel’ (met female vocals van Zumi Rosow) had niet misstaan op de soundtrack van een spaghetti-western. Op ‘Apocalypse Love’ klinkt de invloed van sixties girlgroups door. En ‘Operation Angela’ toont enige muzikale gelijkenis met de wall of sound op ‘Hitsville UK’ van The Clash.

De veelzijdigheid blijft troef op Apocalypse Love want de funk en rap op ‘Sharing My Cream’ doet qua vunzigheid niet onder voor het betere poëtische werk van Prince: ”I’m sharing my cream with you, straight from the back of the barn”. ‘Tongue tied’ klinkt dan weer als een mariachi uitvoering van de novelty hit ‘Ghost Riders In The Sky’.

Apocalypse Love zal in de smaak vallen bij liefhebbers van eigenzinnige eenlingen als Tav Falco en Kid Congo Powers en illustere bands als Detroit Cobras, Heathen Apostles, Tex & The Horseheads en Reiging Sound.

Als uitsmijter klinkt Cole Alexander op ‘The Concubine’ als Lou Reed in een uitzonderlijk opgewekte bui. Na beluistering van Apocalypse Love resteert er dan ook maar één conclusie: ”Just a perfect day.….”
Recensent:Bart Slaats Artiest:The Black Lips Label:Fire Records
Cover Al-Qasar - Who Are We?

Al-Qasar - Who Are We? Al-Qasar is een muzikaal gezelschap uit Parijs. De bandleden hebben hun...

Cover High Vis - Blending

High Vis - Blending De eerste kennismaking met High Vis was vorig jaar via een artikel in de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT