RECENSIE: The Black Lips - Arabia Mountain

Black Lips – Arabia Mountain
recensie cijfer 2011-06-05 Het leek een prima combinatie. Zet Black Lips met de inmiddels op zijn minst gerenommeerde producer Mark Ronson in een studio, geef ze flink de tijd en verwacht een prima album. Maar niets blijkt minder waar. Arabia Mountain is een vlak plaatje geworden.

Gek genoeg is de productie namelijk niet heel erg goed. Dat is voor een deel aan de band te danken: "we’re not purists who just want to sound old, but there are certain recording techniques that were used a long time ago that sound really good" Anderzijds is Ronson ook zo’n type dat graag speelt met een retrosound en misschien hebben de heren zich wel iets te veel uitgeleefd.

Neem een nummer als ‘Raw Meat’, waarin de drums compleet wegvallen door een gebrek aan bas, een orgeltje torenhoog boven de rest uitsteekt en de gitaar te rauw klinkt voor het geheel. Anderzijds zijn er ook nummers als ‘Time’ en ‘Bicentennial Man’, waar wel de juiste Beach Boysfeer wordt gepakt. De rauwe sound dient in die nummers absoluut de functie die ze wordt toegedicht. Die nummers zijn, juist door het retrogevoel, interessant.

Opvallend genoeg lukt het de heren vooral om dat interessante te creëren als ze een uptempo nummer spelen. Helaas gebeurt dat maar zelden; het merendeel van Arabia Mountain klinkt vooral naar pop met een rauw randje en daar is de band niet goed in.

Dat wordt nog eens verergert door het feit dat de zang beneden peil is. Zodra er een wat meer poppy nummer wordt ingezet, blijkt dat de heren een heel klein bereik hebben en wel geneigd zijn daar buiten te schrijven. Met als gevolg dat in bijvoorbeeld ‘Dumpster Dive’ een veelvoud van uithalen tot kattengejank wordt gereduceerd.

Een absoluut pluspunt aan Arabia Mountain is de beheersing van de gitaar. Met zekere regelmaat wordt een lekker scherpe solo door de speakers geslingerd en dat maakt een deel van het verder niet heel interessante spel goed.

Kortweg staan er een paar goede nummers op een verder oninteressant album, waar meer mee had gekund. Een nummer als ‘Noc-A-Homa’ had bijvoorbeeld meer verdient. Echter; een aantal nummer is gewoon niet goed. Helaas is dat aantal nogal fors op Arabia Mountain.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:The Black Lips Label:Cooperative Music
Tom Vek – Leisure Seizure

Tom Vek - Leisure SeizureHij ziet eruit als een hippe nerd en zo klinkt hij ook. Tom Vek heeft...

Is tropical – Native to

Is Tropical - Native To Quizvraag: de band die maskers draagt om hun gezichten geheel of gedeeltelijk...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT