RECENSIE: Declan Welsh & The Decadent West - '2'

Declan
recensie cijfer 2024-01-09 Declan Welsh & The Decadent West is een viertal uit het Schotse Glasgow. Declan Welsh & The Decadent West afficheert zich graag met de arbeidersmentaliteit van de haven- en industriestad (van weleer). Album 2, je raadt het al, is de opvolger van hun debuut Cheaply Bought uit 2019.

Declan Welsh & The Decadent West bestaat uit frontman Declan Welsh (zang, gitaar), Duncan McBride (gitaar), Ben Corlett (basgitaar) en Murray Noble (drums) en maakt indierock in de stijl van The Arctic Monkeys, waarbij die andere band van Alex Turner (The Last Shadow Puppets) ook nooit ver weg is. Maar ook het tweede album Unknown Affairs van The Vices komt tijdens het beluisteren van 2 af en toe voorbij waaien.

De band schiet aardig uit de startblokken met het uptempo ‘Mercy’ met ooh-ooh refrein. En de volgende track, het als single uitgebrachte ‘King Of My Head’ heeft zeker hitpotentie.

‘I Don’t Know Why’ is voorzien van een ietwat bombastische toetsenpartij. Op het aanstekelijke ‘First To Know’ komt de vocale gelijkenis met Alex Turner wel akelig dichtbij. Tot zover het goede nieuws. Hierna begeeft de band zich op glad ijs.

‘Doing Great’ is een cheesy popsong met discobeat waarop Declan Welsh & The Decadent West probeert Robbie Williams in ‘Candy’ (Hey ho, here she goes….”) naar de kroon te steken. Het zoete ‘Hardly News’ is al niet veel beter.

Op afsluiter ‘The Comedian’ drijft Declan Welsh & The Decadent West de luisteraar pas echt tot het uiterste. Declan Welsh heeft hier het onzalige idee om op de valreep nog even zijn kopstem uit te proberen, met rampzalige gevolgen. Daarmee is 2 een duidelijk gevalletje nachtkaars…..

Van de vermeende arbeidersmentaliteit is weinig meer terug te horen op 2. Het nieuwe album doet heel erg verlangen naar de single ‘Nazi Boys’ uit 2017 toen Declan Welsh & The Decadent West nog een jong én onstuimig bandje was met een boodschap bovendien!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Declan Welsh & The Decadent West Label:Mattan Records
Cover Broeder Dieleman - Oh Mijn Ziel

Broeder Dieleman - Oh Mijn Ziel Broeder Dieleman is de artiestennaam van de sympathieke Zeeuwse...

Cover The Last Hurrah (!!)  - Modern Nostalgia

The Last Hurrah (!!) - Modern Nostalgia The Last Hurrah hield menig muziekliefhebber in spanning. Zullen ze met hun...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT