RECENSIE: Dissambler - A Wave From A Shore

Disassembler
recensie cijfer 2022-09-05 Wat krijg je als je ambient vanuit de westkust van Amerika combineert met moderne klassieke muziek vanuit de oostkust? Het antwoord hierop is A Wave From A Shore. De makers Christopher King (oprichter van de instrumentale postrockband This Will Destroy You) en Christopher Tignor (violist en componist die eerder deel uitmaakte van Wires Under Tension en Slow Six) hebben zich voor dit uitstapje verenigd als Disassembler.

King stuurde vanuit Los Angeles analoge synthesizer en tape loop creaties, waarna Tignor er in zijn New Yorkse studio piano, orkest samples en snaren aan toevoegde. Diens twee afgeronde universitaire studies (muziekcompositie en informatiekunde) zorgen ervoor dat het een solide geheel is geworden met een eigen geluid. Hij weet heel knap op de zeven composities de beide kustlijnen door te laten klinken. Zo hoor je de relaxte uitgesponnen klanken van LA in een moderne klassiek NYC-jasje.

‘Slow Fires’ laat goed de invloed van Tignor horen. De zorgvuldig opgebouwde lagen van synthesizer en viool geven een prachtig filmisch geheel. De manier waarop de verschillende loops samen komen zorgt voor een heel kleurrijk palet aan tonen. Titeltrack ‘A Wave From A Shore’ lijkt in eerst instantie op het gevormde raamwerk voort te borduren, maar hier straalt King. Halverwege begint hij met lange uitgerekte elektronicaklanken de structuur weg te halen om uiteindelijk met zware tonen deze compleet te laten vervagen. Het lijkt alsof de ontwikkelde golf uiteen valt op de rotsen, om zich later bij een volgende kustlijn te melden.

Dat gebeurt uiteindelijk op afsluiter ‘Impossible Color’. Het is niet alleen de langste compositie op het album, het is ook ook de meest complete. De door King opgezette achtergrond van synthesizers wordt gevuld door verschillende vioolexpressies van Tignor. Deze variëren van subtiel hard tot ritmisch gehaast. Halverwege verandert de achtergrond om het album met vrolijke elektronica klanken af te ronden. Het voelt als een voorbode van een volgend muzikale samenwerking.

Was Tignor eerder verantwoordelijk voor de strijkarrangementen op zowel studioalbums van This Will Destroy You als tijdens hun live optredens, hier levert hij meer dan alleen vioolpartijen. De postrock is verruild voor experimentele ambient en wat klinkt dat goed zeg.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Dissambler Label:Western Vinyl
Cover Xavier Rudd - Jan Juc Moon

Xavier Rudd - Jan Juc MoonHet wordt hoog tijd dat Xavier Rudd in Nederland meer bekendheid verwerft...

Cover Maya Shenfeld - A Free Fall

Maya Shenfeld - A Free Fall Als je het debuutalbum van Maya Shenfeld beluisterd, zou je niet denken dat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT