RECENSIE: The Dresden Dolls - Paradise

dresdendolls-paradise
recensie cijfer 2005-11-01 Je moet het ijzer smeden wanneer het heet is. Krap een jaar na het titelloze debuutalbum van de Dresden Dolls ligt er al een live DVD van het duo in de schappen. Toegegeven, de Dolls zijn een erg goede liveband. Zangeres/toetseniste Amanda Palmer en haar rechterhand drummer Brian Viglione weten met hun combinatie van mime-achtig uiterlijk vertoon en theatrale pianopunk indruk te maken. Hun geluid en manier van samen spelen is uniek te noemen en daarom bij voorbaat interessant. ‘Brechtiaans punkcabaret’ noemen de mensen die het kunnen weten het ook wel. Ook zonder van de muziek te houden zal je je niet vervelen bij een optreden van de twee. Maar om zo snel al een live-DVD op de markt te brengen? Was het optreden in de Paradise op 5 juni 2005 in thuisstad Boston dan zo bijzonder?

Nee, eigenlijk niet. De exclusieve covers waar de sticker op de hoes over spreekt zijn liedjes die ze normaal bij hun optredens ook al doen. War Pigs (Black Sabbath) en Pierre (Carole King) staan op deze dvd. Dat zijn twee covers op een totale set van slechts tien nummers. Dat is wat veel, terwijl de Dolls mer eigen materiaal hebben. Daarbij komt dat te zien is dat er geknipt is in de opnamen van de set, zonder dat duidelijk is waarom. Als het optreden niet helemaal goed was, waarom dan uitgerekend dit optreden uitgebracht? Nu heb je het idee naar een half optreden te kijken.
De extra’s maken het niet helemaal meer goed. De ‘life in the day of’ is met drie kwartier erg lang. En hoe interessant is het om te zien hoe de twee wakker worden of hoe Amanda haar yoga oefeningen doet? Je zou liever nog wat liedjes van het concert hebben. De preshow geeft een aardig inzicht in de wijze waarop de avond van het concert verlopen is. We zien hoe het duo vragen beantwoordt van fans, zien het voorprogramma (studenten van de toneelacademie) en blikken in de kleedkamer om een blote Brian en topless Amanda te zien. Leuk om een keertje te zien, maar niet meer dan dat. Datzelfde geldt in mindere mate voor de twee clips van Coin Operated Boy en Girl Anachronism. Met name Coin Operated Boy is een waar prachtwerkje. De tekst wordt fraai uitgebeeld door het duo, afgewisseld met stemmige zwartwit beelden. De zelfde twee nummers zijn er ook in een live uitvoering, deze keer opgenomen op het Deense Roskilde festival.

Opvallend is dat het live-gevoel hier beter vast is weten te leggen dan dat van het optreden in de Paradise. Zou het liggen aan de gebruikte huis/tuin/keuken camera’s, of door de beelden van het enthousiaste publiek? Het zorgt er wel voor dat je je afvraagt waarom niet dít optreden in zijn geheel is uitgebracht. Nu zitten de Dolls met een DVD die niet representatief is voor hun klasse.
Recensent:Jasper van Vugt Artiest:The Dresden Dolls Label:Roadrunner Records
thevandals-shingojapaneseremixalbum

The Vandals - Shingo Japanese Remix AlbumHoewel remixen soms gezien kunnen worden als een slap aftreksel van het...

grid-someonetoarrive

Grid - Someone To Arrive Het Haagse Grid voldoet muzikaal gezien aan alle eigenschappen die passen bij...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT