RECENSIE: JG Thirlwell & Simon Steensland - Oscillospira

Thirwell
recensie cijfer 2020-04-25 Je muzieklabel vernoemen naar het vermaarde braakmiddel Ipecac getuigt van een gezonde dosis zelfspot. Greg Werckman en Mike Patton (Faith No More) zijn de mannen met deze zwarte humor. Zij stellen bands die zij bewonderen, maar die geen volle zalen trekken, in staat muziek uit te laten brengen. Zoals in dit geval het eigenzinnige muzikale genie JG Thirlwell. Hij startte zijn loopbaan begin jaren tachtig met industrial avant-garde muziek, toen nog onder vele pseudoniemen met Foetus als gedeelde noemer. De nog maar net uitgebrachte sampler was het instrument van zijn keuze. Hij treedt overigens nog steeds op met zijn successen uit die begintijd, maar wel herschreven voor uitvoering met drum, gitaar, piano, viool en harp!

Thirlwell ontwikkelde in de loop der jaren een steeds sterkere interesse voor scores. Zijn meest gehoorde werk is misschien wel de soundtrack voor de alternatieve tekenfilmserie The Venture Bros.. Hij begaf zich steeds meer op het vlak van moderne klassieke muziek, maar nog wel duidelijk geworteld in rock. Door een samenloop van omstandigheden raakte Thirlwell in contact met Simon Steensland, een gelijkgestemde componist die in Zweden enige bekendheid geniet. Steensland wilde dolgraag een bewerking maken van Thirwell’s compositie voor het Great Learning Orchestra. Op afstand hebben de artiesten vervolgens om en om aan de muziek gewerkt, met als resultaat Oscillospira van JG Thirlwell & Simon Steensland.

Oscillospira is een werk dat het ene moment klinkt als muziek voor een spannende film en dan weer als een alternatieve rockopera zonder zang. Zoals we van Thirlwell gewend zijn, staat het bol van de complexe ritmes, onverwachte wendingen en minimalistische herhaling. Het is muziek die je bij vlagen een onbehagelijk gevoel van paranoia en paniek kan geven. De suspense druipt ervan af. De nummers zijn met zeven tot dik elf minuten aan de lange kant, maar daarbinnen vrij gevarieerd. Desondanks – of misschien wel door de vele stijlwisselingen – kan het niet continu blijven boeien.

JG Thirlwell gaat met Oscillospira door op de ingeslagen weg en komt daarmee dichter bij de muziek van Edgard Varèse (1883-1965). Een pionier die zijn tijd ver vooruit was en aan de wieg stond van de elektronische muziek. Dat het album vernoemd is naar een bacterie uit het maagdarmstelsel die maar niet gecultiveerd kan worden door de mens, is een aanwijzing voor de positie van de heren. Dat de muziek slechts een select publiek zal aanspreken, nemen zij voor lief. Als dit echter je smaak is, kun je genieten van een obscuur en kwalitatief hoogstaand album.
Recensent:Dave Stam Artiest:JG Thirlwell & Simon Steensland Label:Ipecac
Cover The Orb - Abolition Of The Royal Familia

The Orb - Abolition Of The Royal FamiliaDe muziek die Alex Paterson ons sinds 1989 als The Orb voorschotelt is...

Cover Yevgueni - Yevgueni 2000-2020

Yevgueni - Yevgueni 2000-2020 Liefhebbers van Nederpop en kleinkunst opgelet: de Vlaamse band Yevgueni...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT