RECENSIE: Throwing Muses - Sun Racket

Throwing Muses
recensie cijfer 2020-09-07 In 1981 richt Kristin Hersh samen met haar stiefzus Tanya Donnely de band Kristin Hersh And The Muses op. De bandnaam wordt al snel veranderd in Throwing Muses en onder die naam verschijnt in 1984 de self-titled debuut EP. In 1986 volgt een eveneens self-titled debuutalbum.

In 1989 richt Donnely samen met Kim Deal (Pixies) The Breeders op en in 1991 verlaat ze Throwing Muses om verder te gaan met de nieuwe band Belly. Hierdoor wordt Throwing muses gereduceerd tot een trio, met Hersh op gitaar en zang, David Narcizo op drums en bassist Bernard Georges. Throwing Muses wordt vooral in de jaren ’90 een relatief grote band in de gitaarrock/grunge-scene, maar Hersh is bij het grote publiek waarschijnlijk vooral bekend van haar hit ‘Your Ghost’ met Michael Stipe van REM.

In 1997 houdt Throwing Muses op te bestaan, maar in 2003 verschijnt er een, opnieuw self-titled, comebackalbum. Hierna moeten de fans tien jaar wachten op het volgende album, Purgatory / Paradise en nu verschijnt met Sun Racket het tiende studioalbum. Hierop doet de band het overwegend rustig aan. Nummers als ‘Bywater’ en ‘Maria Laguna’ zijn kalm, met een open sound waarin de stem van Hersh, die wat heser lijkt dan voorheen, de hoofdrol speelt.

Naast de rustige nummer staan er op Sun Racket ook een paar nummers waarop de gitaren wat harder mogen knallen. Zo opent de plaat met het wat slepende ‘Dark Blue’ en is ‘Bo Diddley Bridge’ een lekker hoekige rocker. Opvallend genoeg eindigt deze track met een rustiger gedeelte, dat sterk doet denken aan het eerdergenoemde ‘Your Ghost’. Ook in ‘St. Charles’ horen we een vuige gitaar en ‘Frosting’ is lekker grungy.

De tijd heeft weinig vat gehad op Throwing Muses. Sun Racket klinkt alsof het ook in de jaren ’90 gemaakt had kunnen worden. Dit geeft het album iets ouderwetsigs en het is de vraag hoeveel nieuwe mensen de band hiermee gaat overtuigen. Maar wellicht is dat het doel helemaal niet. Voor mensen die opgroeiden met de grunge en gitaarrock van de jaren ’90, zoals ondergetekende, is Sun Racket een prima plaat om lekker nostalgisch van te worden.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Throwing Muses Label:Fire Records
Cover JG Thirlwell & Simon Steensland - Oscillospira

JG Thirlwell & Simon Steensland - OscillospiraJe muzieklabel vernoemen naar het vermaarde braakmiddel Ipecac getuigt van...

Cover Yevgueni - Yevgueni 2000-2020

Yevgueni - Yevgueni 2000-2020 Liefhebbers van Nederpop en kleinkunst opgelet: de Vlaamse band Yevgueni...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT