RECENSIE: Paul van Loo - Wie Inne Vöegel...

Van Loo
recensie cijfer 2018-11-21 Nummers van Lou Reed, Leonard Cohen en Harrie Jekkers, maar dan in het Limburgs. Of zoals Paul Van Loo zelf zegt; niet vertaald maar herhaald naar het Limburgs. Paul van Loo heeft op zijn nieuwe album Wie Inne Vöegel verschillende rock- en popnummers zo vertaald dat het nieuwe liedjes lijken. Een uitgebreid en afwisselend album met fijne luistermuziek.

Paul van Loo zingt al zo’n dertig jaar in de band The Black Stars, is aardrijkskundeleraar geweest en is nu met pensioen. In 2003 vertaalde Paul van Loo samen met Ivo Rosbeek een album van Ede Staal van een Gronings dialect naar het Limburgs. Dit viel in goed in de smaak en sindsdien gebruikt Paul van Loo zijn talent om nummers te vertalen naar het Limburgs.

‘Perfect Day’ van Lou Reed in het Limburgs dialect, je moet er even aan wennen. Het dialect maakt het nummer, nu ‘Inne Fijne Dag’ genaamd, direct totaal anders. Iets wat je positief of negatief kunt zien, maar hoe dan ook interessant is. Eigenlijk zou je meteen even moeten vergeten hoe het nummer oorspronkelijk klinkt en het nummer met een frisse blik moeten beluisteren. Het is een prima vertaling met veel gevoel en emotie, een origineel tintje en daardoor het beste liedje op de plaat.

Ook de rest van het album is fijne luistermuziek. Mooie nummers, goede teksten en vooral veel karakter. Naast de vooral rustige tracks kent het album ook wat uptempo liedjes zoals ‘Ick Kom Geer Thoes’ en ‘Veronica’. Dit zorgt voor diversiteit op de plaat en voorkomt eentonigheid.

Wie Inne Vöegel zit vol creativiteit en en straalt trots uit voor het Limburgs dialect. Het zijn mooie nummers, maar wel voor een kleine doelgroep. Wanneer je houdt van Limburgse muziek of streektaal is het het luisteren waard. Dit maakt de plaat niet minder goed, maar wel minder toegankelijk voor de gemiddelde muziekliefhebber.
Recensent:Linda Kremer Artiest:Paul van Loo Label:Marista
Cover The Sore Losers - Gracias Señor

The Sore Losers - Gracias SeñorStapje voor stapje traden de Belgen van The Sore Losers de afgelopen jaren...

Cover Frank Demian - Till The Oceans Flood

Frank Demian - Till The Oceans Flood Een folk en country sound met zelfs een vleugje bluegrass. Je verwacht het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT