RECENSIE: Leon Bridges - Coming Home

Bridges
recensie cijfer 2015-08-08 Hij was tot voor kort nog niet eens heel serieus bezig met een carrière in de muziek, maar de 25-jarige Leon Bridges wordt sinds deze zomer, samen met Curtis Harding die evenals Bridges ook te zien was op het North Sea Jazz Festival, gezien als de nieuwe lichting soulmuzikanten die het stokje moeten overnemen van… Ja van wie eigenlijk? Plotseling werd hij na het uitkomen van zijn album Coming Home lastig gevallen met vragen over de lang geleden overleden zanger Sam Cooke en in hoeverre die zijn zangcarrière had beïnvloed. Ga er maar aanstaan. Natuurlijk kende hij Sam Cooke. Dat was tenslotte die zanger die in de indrukwekkende film ‘Malcolm X’ te horen was met ‘A Change Is Gonna Come’. De jonge Texaan had de film samen met zijn vader gekeken en die muziek liet hem inderdaad niet onberoerd, maar datzelfde gold zeker ook voor meer moderne artiesten als Usher of Ginuwine. Die waren meer van zijn tijd en zouden dan ook eerder van enige invloed kunnen zijn.

Bridges zou het later pas begrijpen. Hij was altijd iets onzeker geweest over zijn muzikale techniek en vocale beperkingen. Omdat hij de instrumenten niet zo goed beheerste, moest hij simpelweg met heel sterke composities komen om dat te kunnen compenseren. Bovendien voelde hij zich vocaal nog niet zo oppermachtig. Hij miste enig bereik dus liet hij stoere of krachtige uithalen maar liever achterwege en beperkte hij zich tot het meer subtiele en gevoelige werk. Door daarnaast op de juiste wijze te fraseren, dus het toepassen van accenten en inlassen van rustmomenten, kon hij de muziek laten ademen en dus leven. Het bleek een werkwijze te zijn die Sam Cooke toevallig ook ooit op deze manier toepaste.

Wie een voorkeur heeft voor stijlvaste soulliedjes met een poprandje, komt bij beluistering van Coming Home volledig aan zijn trekken. ‘Better Man’ was zelfs al regelmatig op de populaire radiozenders te beluisteren en er zouden zo nog drie tracks van dit debuutalbum kunnen volgen. Wanneer de klassieker ‘Bring It On Home To Me’ in 2015 was opgenomen, zou het zeer waarschijnlijk net zo klinken als de titeltrack waarmee Bridges dit album opent. Het gebruik van de juiste vintage apparatuur, op het juiste moment geeft deze verzameling precies het authentieke karakter dat zo fijn past bij soulvolle doo-wop als ‘Brown Skin Girl’, ‘Pull Away’, ‘Shine’ en het afsluitende gospelstuk ‘River’. Alles mede mogelijk gemaakt door de heren van White Denim, die niet alleen verantwoordelijk zijn voor de sublieme productie van dit album, maar er ook voor hebben gezorgd dat dit ‘nieuwe geluid’ zowel traditioneel vertrouwd als hedendaags verfrissend klinkt. Bridges heeft zonder het zelf te beseffen met Coming Home het soulvuur aangewakkerd. Nu maar hopen dat hij het nog vele jaren brandend houdt.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Leon Bridges Label:Columbia
Cover Ghostface Killah & Adrian Young - Twelve Reasons To Die II

Ghostface Killah & Adrian Young - Twelve Reasons To Die IITweeëntwintig jaar nadat hij met Wu-Tang Clan de klassieker Enter The...

Cover British Sea Power - The Decline of British Sea Power & The Decline-Era B-Sides

British Sea Power - The Decline of British Sea Power & The... British Sea Power is altijd al één van de meest onvoorspelbare bands in het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT