RECENSIE: Jasper Steverlinck - Night Prayer

Steverlinck
recensie cijfer 2018-06-20 Jasper Steverlinck zou je kunnen kennen van Arid, een Belgische rockband die vier albums opnam met deze zanger. Het lijkt er sterk op dat Arid in een lange winterslaap verblijft en Steverlinck er voor heeft gekozen om alleen door te gaan. In ieder geval heeft hij onlangs Night Prayer, zijn tweede soloplaat opgenomen (de eerste, een coveralbum, kwam al in 2004 uit). De emotionele stem van Steverlinck is uit duizenden herkenbaar en het was ook zijn stem die de albums van Arid van meerwaarde voorzag. Liefhebbers van het werk van Arjen Lucassen zullen zich Steverlinck ook nog kunnen herinneren als de zanger die op fantastische wijze het album van Guilt Machine (een zij-project van Lucassen) in 2009 van zang voorzag. Veel emotioneler zijn we ze nadien niet meer tegen gekomen.

Steverlinck heeft op zijjn soloplaat de rol van een heuse singer-songwriter aangenomen en dat is even wennen omdat we Steverlink toch wat meer in een progressieve rocksetting verwachten. Wel is goed te horen dat aan Night Prayer heel veel aandacht is geschonken. De vrij sobere begeleiding is doordacht en legt de accenten op de juiste plaatsen, maar laat altijd de vrije loop aan de emotionele en romantische inborst van de Vlaamse zanger.

De teksten gaan veelal over liefde, relaties en gebroken harten. Muziek voor de kleine uurtjes, waarin Steverlinck zijn ziel voor je bloot legt in veertien liedjes van hoog niveau. De instrumentatie beperkt zich meestal tot akoestische gitaar of piano en een beetje strijkers. In die liedjes heeft zijn stijl soms wel wat weg van Jeff Buckley (‘Night Prayer’ en het bijna gospelachtige ‘Someday’). Soms komt er wat meer bombast bij kijken zoals in ‘Need Your Love’ waarin een tranentrekkende gitaarsolo langs komt. Het werkelijk prachtige lied ‘So Far Away From Me’ is een van de absolute hoogtepunten van het album. De weelderige begeleiding past Steverlick als een warme jas en het haalt dan ook het beste bij hem boven. Daarbij gebruikt hij zo ongeveer alle octaven die zijn stem rijk is. Om zijn veelzijdigheid te benadrukken toont Steverlinck In ‘Things That I Should Have Done’ zich een ware bluescrooner.

Night Prayer laat horen dat Steverlinck een bovengemiddeld getalenteerde singer-songwriter is. In thuisland België is Steverlinck al een vrij bekende naam, laat dat met dit album dan ook maar eens in Nederland gebeuren. Mooie plaat.
Recensent:Jan Didden Artiest:Jasper Steverlinck Label:Sony Music
Steven Troch

Steven Troch Band - Rhymes For Mellow MindsSteven Troch draait al jaren mee in de internationale blues. Als harpist won...

Cover Mastersystem - Dance Music

Mastersystem - Dance Music Een nieuwe Britse supergroep. Mastersystem bestaat uit Scott Hutchison...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT