RECENSIE: LOMA - Loma

Loma
recensie cijfer 2018-04-04 Zijn volledige albums nog wel van deze vluchtige tijd, waarin we nummers streamen en onze eigen afspeellijsten maken? De tijd zal het uitwijzen, maar Loma laat op haar gelijknamige debuutplaat horen dat er wat hun betreft genoeg toegevoegde waarde kan zitten in een volledige LP. Als er maar voldoende samenhang tussen de nummers zit en ze samen meer zijn dan simpelweg de som der delen.

Jonathan Meiburg heeft bij Shearwater al bewezen een goede liedjessmid te zijn. Ook Emily Cross en Dan Duszynski hebben hun sporen reeds verdiend als duo in Cross Record. Saillant detail is dat die laatste twee tijdens de Loma opnamen gescheiden zijn. Dit zal vast zijn weerslag op de muziek gehad hebben, maar dat is niet direct aan te wijzen. Wellicht heeft het juist bijgedragen aan de melancholische sfeer van het album, want dat is de bindende factor hier. Het drietal bouwt namelijk stukje bij beetje aan een dromerig, maar tegelijkertijd ook spannend decor voor hun liedjes.

Met de mysterieuze opening ‘Who Is Speaking’ wordt de toon al gezet. Vervolgens wordt die traag uitgebouwd via een minimalistisch intiem ‘I Don’t Want Children’ naar het dreigende ‘White Glass’ met kale repeterende drums. Hierin horen we een donderende regenbui om de sfeer nog extra aan te zetten. Soortgelijke “field recordings” horen we vaker terug, zoals in het fraaie lome ‘Sundogs’ waar het geluid van hijgende honden een bijzonder detail zijn. Afgesloten wordt met misschien wel het beste liedje van allemaal, het sfeervolle ‘Black Willow’, het enige liedje waarin zowel Meiburg als Cross samen zingen.

De meeste losse nummers zijn al fraai op zichzelf, maar bij elkaar vormen ze een geheel eigen wereld. De hoge stem van Cross benadrukt deze dromerige omgeving die iets intiems heeft. En zo heeft Loma een erg fraai werk afgeleverd dat meer is dan een verzameling liedjes, maar juist een mooi samenhangend kunststukje dat genoeg spannends te bieden heeft.
Recensent:Ronald Kats Artiest:LOMA Label:Subpop
Cover Marlon Williams - Make Way For Love

Marlon Williams - Make Way For LoveDe Nieuw-Zeelandse Marlon Williams maakte de afgelopen zomer al indruk op...

Cover Superchunk - What A Time To Be Alive

Superchunk - What A Time To Be Alive Opgericht in 1989, timmert Superchunk al een stief kwartiertje aan de weg....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT