RECENSIE: Cymbals - Light In Your Mind

Cymbals
recensie cijfer 2017-12-15 De Londense synthesizerpopband Cymbals heeft een roerige periode achter de rug. Zo is de groep de afgelopen jaren uitgedund van een kwartet naar een duo en heeft zanger Jack Cleverly een aantal persoonlijke worstelingen met verslaving en een scheiding achter de rug. Inmiddels heeft de band de draad weer opgepakt, wat heeft geresulteerd in het nieuwe album Light In My Mind, dat alweer de derde volwaardige plaat van de groep is.

De veranderingen in de groep hebben ook duidelijk hun sporen nagelaten in hun muziek. Op het nieuwe album is namelijk sprake van een grote koerswijziging ten opzichte van de eerdere platen. Nog steeds is de stijl van de band gebaseerd op de synthesizermuziek uit de jaren tachtig, maar de sfeer is veel meer ingetogen en soberder dan voorheen. Dit komt niet alleen door de persoonlijke teksten van Jack over verval, verwarring en vervreemding en waarbij duidelijk wordt teruggeblikt op ervaringen van de afgelopen jaren. Ook de muzikale begeleiding is ingetogener, waarbij veel meer gebruik is gemaakt van strijkinstrumenten en de stuwende bassen achterwege zijn gebleven. Deze aanpak resulteert in sfeervolle en stemmige nummers, zoals het openingsnummer en tevens eerste single ‘Decay’, ‘I Thought I Knew You’ en ‘Fully Automated Luxury’. Deze liedjes zijn dan ook enkele van de hoogtepunten van het album. Ook de nummers waarin geen strijkinstrumenten worden gebruikt, klinken minder poppy dan het geluid op de vorige platen en springen er in eerste instantie minder uit. Bij nadere beluistering blijkt er echter, op een subtiele manier, van alles te gebeuren, waardoor deze nummers bij enkele luisterbeurten aan schoonheid winnen, zoals het Human League-achtige ‘Where Nothing Can Be Defined’ en de tweede single van de plaat ‘Talk To Me’.

De echt spannende nummers bevinden zich aan het eind van het album, na twee instrumentale intermezzo’s. Zo begint het atypische liedje ‘ASMR’ vanwege de lange cello intro vrij klassiek, maar ontpopt het nummer zich langzaam in een popsong met enigszins rommelige drums. De plaat sluit af met de piano ballad ‘Lifetime Achievement Award’, dat veruit het meest emotionele nummer van het album is en waarbij zanger Jack zich realiseert dat niet de resultaten, maar vooral je gedrag en houding bepalen hoe je als mens wordt herinnerd.

Light In Your Mind is een sfeervol album, waarop Cymbals duidelijk op zoek is naar een nieuwe balans. Hoewel op het eerste gehoor sprake lijkt van een wat vlakker album, blijkt het toch grotendeels gelukt doordat de schoonheid van de plaat zich pas na meerdere luisterbeurten ontvouwt. Daarbij blijkt de band op zijn sterkst zodra zij zich net buiten de lijntjes begeeft. En dat is misschien ook maar goed, want wie zit er nou nog op een braaf popbandje te wachten?
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Cymbals Label:Tough Love Records
Cover Ólafur Arnalds - Eulogy For Evolution

Ólafur Arnalds - Eulogy For EvolutionTien jaar geleden bracht de IJslander Ólafur Arnalds Eulogy For Evolution...

Cover Widowspeak - Expect The Best

Widowspeak - Expect The Best Ondanks een handvol uitstekende albums komt Widowspeak live net iets beter...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT