RECENSIE: The Rumour Said Fire - Dead Ends

Cover The Rumour Said Fire - Dead Ends
recensie cijfer 2013-04-20 Met een keur aan eigenzinnige alternatieve bandjes heeft het Deense muziekcircuit over kwaliteit niet te klagen. Ook The Rumour Said Fire is zo’n bandje dat in haar thuisland reeds hoge ogen gooit en met de aanstekelijke single ‘The Balcony’ enkele jaren geleden zelfs een Deense nummer-1 hit mocht noteren. Dat nummer was afkomstig van debuutalbum The Arrogant waarop de band zich met mooie melodieën en vocale harmonieën nadrukkelijk etaleerde als vooraanstaand indie-folkbandje. Desondanks wordt op Dead Ends een andere weg ingeslagen. Waar op hun debuutalbum immers nog een helder en eigentijds geluid te horen was, wordt ditmaal gekozen voor enkele lo-fi opnamemethoden, waardoor er een soort dromerig 80s-sfeertje heerst.

Dat geeft Dead Ends direct iets eigens mee, waardoor het de moeite van het beluisteren dan ook meer dan waard is. Het geluid van de band voelt enerzijds vertrouwd maar anderzijds wel degelijk vernieuwend en anders. Als de hereniging met een goede vriend die je al jarenlang niet meer gezien hebt, zoiets. Zo heeft de gitaaropening op ‘Destroyer’ bijvoorbeeld wat weg van The Cults klassieker ‘She Sells Sanctuary’. Vervolgens weten de synthesizers zich er mooi bij te voegen en blijken ook de subtiele meerstemmige vocalen nog geen verleden tijd te zijn. Hetzelfde is van toepassing op ‘Voyager’, dat nog net even wat lekkerder in het gehoor ligt. ‘Moon Stream’ is wat springeriger, en op het fijne ‘Reckless Hearts’ doet de band denken aan het Australische Cloud Control.

Het slepende ‘Seance’ is wat trager en daardoor kwalitatief beduidend minder dan het overige materiaal. Voornamelijk doordat het intredende geluidssample, vergezeld door versnellend gitaarwerk, de illusie wekt dat het nummer gaat openbloeien. Het tegenovergestelde geldt dan weer voor het dansbare ‘Beneath The Waves’ dat juist met de seconde sterker lijkt te worden. In ‘The Oracle’ worden, zoals vaker het geval is op Dead Ends, gesproken teksten op mooie wijze vermengd met de muziek, vooraleer het snelle ‘Dead Leaves’ nogmaals fijntjes duidelijk maakt dat de band met uptemponummers daadwerkelijk het sterkst voor de dag komt.

The Rumour Said Fire is van een indie-folkbandje met een aardig, maar enigszins geijkt, geluid verandert in een indieband met een ietwat surrealistisch-getinte sound. Minpuntje is dat het album over het geheel wat eentonig is, wat ervoor zorgt dat de nummers niet stuk voor stuk blijven hangen. In het algemeen maakt de band echter een uiterst interessante ontwikkeling door die zorgt voor een plaat die wel degelijk interessant en boeiend is.
Recensent:Mick Claessens Artiest:The Rumour Said Fire Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Treetop Flyers - The Mountain Moves

Treetop Flyers - The Mountain MovesOp de meest recente editie van Eurosonic kwam ondergetekende per toeval...

Cover The Fifth Alliance - Unrevealed Secrets Of Ruin

The Fifth Alliance - Unrevealed Secrets Of Ruin The Fifth Alliance is een metalcoreband van eigen bodem. De uit vijf...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT