RECENSIE: Dennis Kolen - The Years Of DK

Cover Dennis Kolen - The Years Of DK
recensie cijfer 2013-01-24 Nog maar een klein jaartje geleden bracht Dennis Kolen nog met collega singer-songwriters Shane Alexander en Eugene Ruffolo het goed ontvangen album The Greater Good uit. Ikzelf heb dat album toen gerecenseerd voor deze site. Ik roemde Dennis Kolen toen om zijn uitstekende Engelse uitspraak en goede liedjes. Waar hij daar nog voor de kleine en verstilde luisterliedjes koos, gaat hij met zijn nieuwe soloplaat weer wat meer richting de popkant. Kolen heeft zijn sporen allang verdient in de Nederlandse muziekscene. Bekendheid verwierf hij als leadzanger en gitarist bij het bandje Wyatt.

The Years Of DK; zo heet zijn nieuwste. Naar eigen zeggen slaat die titel op het feit dat het album gezien kan worden als een reeks memoires van de laatste twee jaar van de songwriter. De titel doet vermoeden dat het hier om een verzamelalbum gaat, maar niets blijkt minder waar. Het blijkt hier maar weer eens dat de muzikant zijn inspiratie van over de Atlantische oceaan haalt. Zijn nieuwste album ademt vanaf de eerste seconde een Amerikaanse sfeer. Opener ‘A Long Year Over’ en eerste single ‘Take Me Down’ zijn op het eerste gehoor nogal inwisselbare popliedjes, maar bij herhaalde beluistering blijken ze toch steeds beter te werken. Toch werken de pure, akoestische momenten het beste; vooral de prachtsong ‘Bird’ maakt indruk, mede door de oprechte tekst.

De akoestische kant en de pop/rock-kant worden allebei belicht op deze schijf en naar mijn mening maken de kleine liedjes meer indruk dan de radiovriendelijke popliedjes. Niet alle liedjes zijn even onderscheidend, maar vooral in die intieme momenten komt de klasse van DK naar voren. Hij is een singer-songwriter met veel ervaring en dat hoor je. The Years Of Dk is een collectie songs die los staan van hypes of tijdgeest. Dennis Kolen heeft een evenwichtige plaat afgeleverd waar misschien niet iedereen warm voor zal lopen, maar waar de liefhebber van zal smullen.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Dennis Kolen Label:V2 Records
Cover Please Be Frank - The Ocean

Please Be Frank - The Ocean Please Be Frank is een project van singer-songwriter Frank van den Ende....

Cover ...A Toys Orchestra - An Introduction To...

...A Toys Orchestra - An Introduction To... Het komt maar zelden voor dat indiemuziek uit Italië ons oor bereikt. En als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT