RECENSIE: Please Be Frank - The Ocean

Cover Please Be Frank - The Ocean
recensie cijfer 2013-01-23 Please Be Frank is een project van singer-songwriter Frank van den Ende. Een jaar na oprichting verschijnt de eerste EP in eigen beheer. Voor de totstandkoming van The Ocean maakte van den Ende veel gebruik van de social media. Hij bouwde binnen een jaar een grote fanbase op via Facebook en Twitter. Via crowdfunding website Sellaband werd zijn fanbase verzocht donaties te doen om de financiering van de geplande EP rond te krijgen. Dit lukte binnen enkele weken en de opnames konden plaats gaan vinden. De opnames werden binnen één dag voltooid. Voor live-opnames in de studio werd gekozen om zo de puurheid van de liedjes te behouden.

De schijf opent sterk met het sfeervolle ‘Copenhagen’. Gelijk valt op dat van den Ende beschikt over een soepele stem, die makkelijk in het gehoor ligt. In ‘She Carries A Picture’ gaat de singer-songwriter meer de poprichting op, iets wat hem ook goed af gaat. Het sfeervolle ‘Little Room Of Secrets’, waarin strijkers een prachtige en prominente rol spelen, vormt het eerste hoogtepunt van deze collectie songs. Tweede hoogtepunt is het eveneens door strijkers begeleide ‘Walk You Home’: een werkelijk schitterende compositie en dito arrangement. Maar eigenlijk is het niveau behoorlijk constant op deze EP; geen liedje doet onder voor de rest en ook tekstueel is het allemaal dik in orde.

De sound van Please Be Frank doet bij vlagen denken aan Daniel Versteegh, ook een singer-songwriter met veel melancholie in zijn songs, in de voordracht en in de muzikale uitvoering. Het niveau van de songs is zonder uitzondering goed. Het enige waar van den Ende bij zijn volgende release misschien op moet letten is dat hij, als hij langer dan een half uur moet blijven boeien, iets meer variatie in zijn repertoire brengt. De sfeer is uiterst constant, wat enerzijds goed is, maar anderzijds kan dat bij langere releases een valkuil zijn. Maar desalniettemin een zeer goede release van een getalenteerde en veelbelovende singer-songwriter.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Please Be Frank Label:Eigen Beheer
Cover Beans On Toast - Fishing For A Thank You

Beans On Toast - Fishing For A Thank You “Jay is our St. George, and he's standing on a wooden chair, and he sings...

Cover Dennis Kolen - The Years Of DK

Dennis Kolen - The Years Of DK Nog maar een klein jaartje geleden bracht Dennis Kolen nog met collega...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT