RECENSIE: Tesseract - PORTALS

Tesseract
recensie cijfer 2021-10-14 In de progressieve metalwereld is TesseracT geen onbekende speler. Op hun eigen manier zijn deze Britten heel groot geworden met hun progressieve djent-sound, maar hebben gelukkig veel meer te bieden dan dat etiket suggereert. Bij vlagen zweverig en dromerig en aan de andere kant kunnen ze flinke mokerslagen uitdelen. Ze hebben heel goed dat deze wisselwerking beide aspecten sterker maken. Touren was het afgelopen jaar geen optie, dus zocht het creatieve bloed naar andere manieren om te stromen. Om de sleur van de thuisisolatie voor iedereen te doorbreken kwamen ze in december 2020 met Portals. Een ambitieus live concept dat destijds zo goed in de smaak viel bij fans, dat ze besloten om het uit te brengen. Et voilá!

Portals was een online live streaming ‘cinematic experience’, waarbij de band zich een weg baant door de discografie. Allemaal ondersteunt met prachtige lichteffecten en beelden. Qua muziek gaat het van het bekendere ‘Nocturne’ tot de oudere drie delen van ‘Concealing Fate’, integraal achter elkaar gespeeld. Ook nieuwere tracks als ‘Juno’ en ‘King’ afkomstig van het album Sonder uit 2018 worden gespeeld. Meest opmerkelijk is de track waarmee ze beginnen namelijk ‘Of Matter’, wat een samenvoeging is van de tracks ‘Proxy’, ‘Retrospect’ en ‘Resist’. De drie de eerste tracks van Altered State uit 2013, wat gezamenlijk een dik kwartier in beslag neemt. Een dappere move om daarmee te beginnen, waarmee ze de tracks naar een hoger level tillen.

En dat is dan nog niet eens de langste track. De samenvoeging van ‘Concealing Fate parts 1,2 & 3’ tikt met gemak de achttien minuten aan. Hetzelfde doen ze met ‘Of Energy’, waarbij ‘Singularity’ en ‘Embers’ samen komen. Ofwel, zoals het op oorspronkelijke plaat al bedoeld was. Werkelijk alles wat aan noemenswaardig materiaal te benoemen is staat er op. Live en uncut, waardoor het dus geheel veertien tracks oplevert en dus een uur en vijfenveertig minuten duurt.

Een hele zit dus, waarbij de band geen moment verslapt of aan kracht inlevert en ze je aan het randje van je stoel houden. Sterker nog, des te verbazingwekkender is het dat ze voor deze show een tijdelijke andere drummer hebben moeten laten inspelen. Drummer Jay Postones kon er niet bij zijn en is vervangen door Mike Maylan van de band Monuments. Speciaal voor dit optreden heeft hij alles ingestudeerd, maar het klinkt alsof hij er al jaren bij zit.

Mocht je in de overweging zijn om deze show aan te schaffen, ga dan voor editie met blu ray of dvd. Het “probleem” bij de cd of lp is namelijk dat de band zo goed klinkt, dat je eigenlijk niet door hebt dat dit een live optreden is. In dat opzicht voelt het dan meer aan als een zeer uitgebreide greatest hits-compilatie. Dat is waar de beelden zoveel meer toevoegen. Het gevoel dat je er bij bent en er onderdeel van uit maakt, maar bovenal de kracht van het visuele spektakel en prachtige belichting en effecten die ze toepassen. Dat maakt Portals een des te betere ervaring, vooral voor de die-hard fans.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Tesseract Label:V2 Records
Cover The Specials - Protestsongs 1924-2012

The Specials - Protestsongs 1924-2012Skaband The Specials is opgericht in 1977. De mix van ska en...

Flannery'

Mick Flannery - In The Game Het had maar weinig gescheeld of Mick Flannery & Susan O’Neill waren in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT