RECENSIE: Glen Hansard - Rhythm and Repose

Cover Glen Hansard - Rhythm And Repose
recensie cijfer 2012-08-28 De 42-jarige Ier Glen Hansard is vooral een singer-songwriter, maar hij mag zich ook acteur noemen. Zo speelde hij in de Alan Parker film The Commitments en meer recent acteerde hij in de film Once. Bij deze film nam hij ook de soundtrack voor zijn rekening, samen met Markéta Irglová waarmee hij The Swell Season vormde. Ze wonnen een Oscar voor hun muziek! Momenteel staat Once als musical op Broadway en is het een enorm succes. Je kunt dus wel stellen dat het Glen Hansard goed gaat! Zijn recente successen zijn Glen Hansard niet aan komen waaien; hij is al heel lang actief als muzikant. Zo stopte hij op zijn 13e met school en werd hij straatmuzikant. Hij vormde de rockband The Frames en heeft met die band inmiddels al zes albums uitgebracht. Met het album Rhythm And Repose levert Glen Hansard zijn eerste solo plaat af.

Rhythm And Repose ligt duidelijk in het verlengde van zijn werk met The Swell Season. Het is mooie melodische folk en ook de inbreng van Markéta Irglová (bij twee liedjes) op het album maakt dat het geluid van dit succesvolle duo nooit ver weg is. De arrangementen zijn wat voller dan van The Swell Season, maar het is niet zo dat Glen Hansard solo iets anders oplevert, maar dat is niet erg!

Het album bevat allemaal goede nummers, dus alleen even de echte hoogtepunten: ‘High Hope’ is een rustig kabbelend nummer met een mooie melodie en goed refrein. Aan het eind van het liedje gaat Hansard vocaal nog even flink los. Ook in het nummer ‘Bird Of Sorrow’ gooit hij zijn strot flink open en dat klinkt echt geweldig. Dit nummer heeft ook weer zo’n typische Glen Hansard melodie die meteen blijft hangen. Het nummer begint met piano en zang, maar later komen er violen bij en halverwege komt er heel kalm een bandje onder en eindigt het met een climax. ‘Love Don’t Leave Me Waiting’ is een heerlijk soulvol nummer. Het swingt op een relaxt tempo en doet qua zang denken aan zijn landgenoot Van Morrison. Het nummer ‘Philander’ is net even iets te geforceerd creatief en wat ontoegankelijk, ondanks dat het mooie refrein daardoor als een welkome afwisseling zorgt; niet het sterkste nummer van het album. Het album wordt vervolgens afgesloten met het prachtige ‘Song Of Good Hope’.

Rhythm And Repose is een heel mooi album en je vraagt je af waarom Glen Hansard zo’n lange carrière heeft gewacht alvorens zijn solo debuut te maken. Het album ligt in de lijn van zijn werk met The Swell Season , maar dat is over het algemeen net wat subtieler. Het had mogelijk een spannender album opgeleverd als Hansard had gekozen voor een wat kleinere productie met alleen zang, gitaar, contrabas en drums. Zelfs alleen zang en gitaar zou voldoende zijn bij de geweldige performer die Glen Hansard is. Glen Hansard hoeft zich al lang niet meer te bewijzen, met Rhythm And Repose bevestigd hij dat hij bij de beste singer-songwriters van de wereld hoort.
Recensent:Rients Kuik Artiest:Glen Hansard Label:Anti / Epitaph
Cover BZB - Band Zonder Banaan - 7

BZB (Band Zonder Banaan) - 7 (Zeven)Wat begon als schoolbandje tijdens de kerstviering van 1993 is nu negentien...

Cover Sean Rowe - The Salesman and the Sharke

Sean Rowe - The Salesman and the Sharke Sean Rowe is een ‘naturalist’ en heeft zelfs op een Wildernis Survival...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT