RECENSIE: Pieter Nooten - Surround Us

print
mail to friend
Cover Pieter Nooten - Surround Us
recensie cijfer 2012-07-14 ”Pieter is more influenced by the depth and beauty of the simplest Bach fugue than by most modern pop. Goedemorgen. Persbericht, jij belooft wat. Maar wie is Pieter Nooten dan wel niet?

In 1984 ontstond de band Xymox te Nijmegen. Een new wave band die met enig succes begon op te treden. Pieter Nooten kwam bij de band als keyboardspeler en liftte vervolgens af en aan met Xymox mee. In 1989 bereikten ze zelfs een nummer een positie in Amerika met ‘A Million Things’.

Hoe dan ook, decennia later is Nooten een solo artiest. Zijn muziek laat zich het beste beschrijven als chill-out, ambient, of neoclassical-newage-geneuzel. Naast bovenstaande quote zegt Pieter zich totaal niet bezig te houden met gangbare popmuziek. Reden daarvoor is het gebrek aan vernieuwing sinds de jaren ’60 en ’70. Sindsdien worden bestaande thema’s nog slechts herhaald, aldus Nooten.

Zoals jullie weten is zweverige new age altijd bijzonder vernieuwend. Of het nu gaat om deuntjes voor in de chill-out van een technofeest, of de radiovriendelijke versies van Enya en Clannad. Zo ook Surround Us, Pieter’s laatste album. In serene rust thuis geproduceerd op een laptop, met hulp van gastvocalisten en cellist Lucas Stam.

Het begint goed. ‘Ode’ is een mooi dromerig stuk muziek, dat inderdaad behoorlijk klassiek aandoet. Een vergelijking met zelfs de meest simpele stukken van Bach is echter moeilijk te trekken. Daarna gaat het mis. Waar Sigur Ros in staat is om bloedstollend mooie dingen te doen met het genre, blijft Pieter Nooten hangen in tja, geneuzel.

‘Anybody’ is een draak van een nummer, waar de zang de plank totaal mis slaat. Dit blijkt een terugkerend thema. Iedere track met vocalen valt door de mand. ‘Soothing Dust’, ‘An End’, het gaat nergens over. Begrijp me niet verkeerd. Pieter Nooten laat zeker horen muzikaal talent te bezitten. ‘Dutch Clouds, ‘Drone en ‘Romanz’ zijn stukken die wel degelijk een zekere schoonheid bezitten. Het is echter bij lange na niet genoeg om Surround Us nog te redden.
Recensent:Jasper Wognum Artiest:Pieter Nooten Label:Rough Trade Distribution
volgende recensie
Cover The Sugarman Three - What The World Needs Now

The Sugarman Three - What The World Needs NowDankzij het Daptone label hebben we de afgelopen jaren een aantal ijzersterke...

Cover Still Flyin' - On a Bedroom Wall
vorige recensie

Still Flyin' - On a Bedroom Wall Still Flyin’ schijnt een heuse feestband te zijn. Een bont gezelschap dat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT