RECENSIE: Zero Gravity - Misplaced Moments

print
mail to friend
Zero Gravity - Misplaced Moments
recensie cijfer 2011-05-25 Aan alle muziekfanaten, hardrockadepten en progrockfreaks: stop onmiddellijk waar je mee bezig bent en neem de tijd en de moeite om de eerste full cd Misplaced Moments van Zero Gravity te beluisteren, te ontdekken en te doorgronden. Deze Belgische band toont de eerste tekenen van leven in 2003 en men neemt vier songs op voor de eerste demo Synchronicity. Na wat personeelswisselingen wordt in 2005 zelfs een tweede demo met de naam Passages uitgebracht. Misplaced Moments is meer dan waarschijnlijk de beste progrock die ooit onder Belgische vlag geproduceerd werd. Vijfenenzestig minuten lang voert Zero Gravity je door het landschap van de progressieve muziek in al zijn aspecten heen en laat je een fantastische reis beleven in een oceaan van emotie, melodie, sfeer, intimiteit en kracht.

Dit schijfje klopt als een bus. Van de ingetogen instrumentale openingstrack ‘Disclose Me’ tot het hardere werk op ‘Second Betrayal’, dat uit twee delen bestaat, en de breed uitgewerkte minutenklokkende composities als ‘Inner Ruins’ en ‘Life Formula’, wordt je aandacht stevig en voortdurend vastgehouden. Zelden hoor je zoveel variatie en dit heel vaak in één en dezelfde song. Zero Gravity is een band die best kan concurreren met de vele internationale bands die dit genre rijk is. De heren Belman, Vollon en Beckers zorgen voor een stevige en bijzonder solide basis van ritme, voor de tien tracks die deze schijf rijk is, terwijl zanger/gitarist Sven Dupon en gitarist Alex Vanhaesedonck de muziek vakkundig aaneenrijgen met inventieve riffs en dito soleerwerk. Bovendien beschikt Dupon over een strot die perfect de stemming van de tracks weergeeft. Alle nummers steken zonder uitzondering boven het gemiddelde uit en kun je gerust excellent noemen. Hoogtepunt is echter het acht minuten durende ‘Blind Into The Stare’.

Wie nog twijfelt of er in België talent rondhuppelt, moet deze twijfels na het beluisteren van Misplaced Moments definitief in de onderste schuif opbergen. Hopelijk krijgt de band dankzij dit meesterwerk de kans om met een internationale act ”on the road” te vertrekken. Het is hen gegund, want dit Misplaced Moments is er eentje om duimen en vingers af te likken. Wordt gegarandeerd vervolgd!
Recensent:Gunther Moens Artiest:Zero Gravity Label:AFM
volgende recensie
Arctic Monkeys – Suck It And See

Arctic Monkeys - Suck it and SeeOm de een of andere reden had iedereen verwacht dat deze vierde van Arctic...

Lady Gaga - Born This Way
vorige recensie

Lady Gaga - Born This Way In een paar jaar tijd is Lady Gaga uitgegroeid tot de grootste popster op...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT