RECENSIE: Crystal Stilts - In Love With Oblivion

Crystal Stilts - In Love With Oblivion
recensie cijfer 2011-05-14 Crystal Stilts is een alternatieve rockband uit Brooklyn, New York. De groep bestaande uit Brad Hargett (zanger), J.B. Townsend (gitarist), Kyle Forester (toetsenist), Andy Adler (bassist) en Keegan Cooke (drummer), staat al een poosje in de lijst van ‘heetste’ up and coming-bands van menig alternatieve rockliefhebber en dat is niet zonder reden. Crystal Stilts combineert moeiteloos zaken als noise, punk en lo-fi popmuziek uit de jaren zestig en gooide hoge ogen in reviews van debuutplaat Alight Of Night. Na drie jaar te hebben gezweet, op toer en in de studio, is er nu de langverwachte opvolger, In Love With Oblivion.

Zanger Brad Hargett beloofde met deze nieuwe lp een nog breder, aparter geluid dan op Alight Of Night en dat is over het algemeen goed gelukt. Zo klinkt het vierde nummer op het album, ‘Alien Rivers’ een stuk meer elektronisch dan al het werk op het eerste album. Met alle creepy geluidseffecten die in deze track zijn verwerkt, wordt er een horror-sfeertje gecreëerd. Maar de uitbreiding van het geluid zit ‘em vooral in de kleinere dingen. Zo is Hargett er als zanger sterk op vooruit gegaan. Hij heeft nog steeds een boosaardige zware stem waar je van moet houden, maar klinkt meer betrokken, stabieler en daardoor overtuigender. Ook op het gebied van songteksten heeft Crystal Stilts nu ineens een hoop mooie momenten te bieden. Goede voorbeelden hiervan zijn; ‘Through The Floor’ en ‘Invisible City’. Vooral de eerste track is, ook zonder de lyrics in acht te nemen, een aanstekelijk nummer dat met hogere zang niet had misstaan op een album van The Beatles.

Helaas is de zang op één punt nog steeds hetzelfde als op het debuutalbum van Crystal Stilts. De stem van Hargett is op iedere track gehuld in reverb. Het maakt de vocalen duister en krachtig, maar er ontstaat tegelijkertijd een duidelijke afstand tussen de zang en de rest van het bandgeluid. Townsend, Forester, Adler en Cooke zijn uitstekende muzikanten, maar te vaak slechts in de verte te horen. De afstand is niet op ieder nummer even groot, maar op een track als ‘Flying Into The Sun’ lijkt het net alsof Hargett in zijn eentje in een studio, naast die van de rest van de band, heeft staan zingen. Crystal Stilts klinkt regelmatig niet als een geheel, maar als losjes bijeengebonden, op zichzelf staande onderdelen en dat valt op.

Maar gelukkig wegen de pluspunten op In Love With Oblivion een stuk zwaarder dan de minpunten. Crystal Stilts maakt, zonder diep in het vat te duiken, nog steeds ongelooflijk lekkere, up-beat popnummers, die zijn volgespoten met zwarte rock-verf. Dat er op het moment maar weinig bands met een soortgelijk geluid actief zijn, is ook een zege. In Love With Oblivion is een unieke plaat die een brug slaat tussen muziekstijlen die normaal gesproken niet met elkaar door één deur kunnen.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Crystal Stilts Label:Munich Records
Elysian Fields – Last Night On Earth

Elysian Fields - Last Night on EarthHet is lastig om een exacte beschrijving van Elysian Fields te geven....

The Loves - …Love You

The Loves - ... Love You De uit Cardiff afkomstige band The Loves hief zichzelf op Valentijnsdag...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT