RECENSIE: Social Distortion - Hard Times and Nursery Rhymes

Social Distortion – Hard Times and Nursery Rhymes
recensie cijfer 2011-01-25 Acht jaar duurde het destijds vooraleer er een opvolger van White Light, White Heat, White Trash (1996) in de schappen lag. Dat is best lang, maar de overtuigingskracht van Sex, Love and Rock ‘n’ Roll (2004) maakte een boel goed. Graag hadden we hier geschreven dat het lange wachten op Social Distortion’s nieuweling Hard Times and Nursery Rhymes wederom de moeite waard was.

Helaas, in een poging de breedte nog meer op te zoeken is Social Distortion’s nieuwste een nogal onsamenhangend geheel geworden waarin de middle-of-the-road- en classic rock-motiefjes te veel de overhand hebben genomen. In het begin, bij het flink aan The Black Crowes schatplichtige ‘California (Hustle And Flow)’, willen we er nog wel in mee gaan, maar na verloop van tijd blijkt dat Ness en co. het grote gebaar en de opsmuk toch meer te onpas dan te pas inzetten.

Zo is de ruimte die het soulmadammen-koortje naar het einde van ‘Can’t Take It With You’ krijgt toch echt iets te veel van het goede en doen de Aerosmith-achtige tracks ‘Bakersfield’, ‘Writing On The Wall’ en ‘Diamond In The Rough’ nogal pompeus en zouteloos aan. Nee, dan liever het simpele doch effectieve ‘Gimme The Sweet And Lowdown’ het energieke ‘Machine Gun Blues’ en het van Hank Williams geleende en voor de gelegenheid versnelde ‘Alone And Forsaken’.

Wanneer we de lijn van productiviteit van de afgelopen jaren doortrekken zal het volgende album van Social Distortion pas ergens rond 2018, de band bestaat dan veertig(!) jaar, verschijnen. Ondergetekende hoopt dat dan weer de wat minder opgedofte en meer explosieve kant van de band de scepter mag zwaaien. Tot die tijd zal Hard Times and Nursery Rhymes hier niet meer heel erg vaak geraadpleegd worden; in het gunstigste geval programmeren we het album zo nu en dan tot een wel aardig ep-tje.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Social Distortion Label:Epitaph
Ethereal – Lunacy Falls

Ethereal - Lunacy FallsDeathmetal bands in Nederland zijn vaak wat onderbelicht. Wanneer men over...

The Hot Stewards – Ambassadors Of Love

The Hot Stewards - Ambassadors of Love Net als op hun alweer bijna vier jaar oude debuut Cover Up , nemen The Hot...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT