RECENSIE: Ethereal - Lunacy Falls

Ethereal – Lunacy Falls
recensie cijfer 2011-01-30 Deathmetal bands in Nederland zijn vaak wat onderbelicht. Wanneer men over Nederlandse metal praat, gaat het bijna altijd over de bekende gothic acts, terwijl er juist op het gebied van deathmetal in Nederland heel veel te beleven valt. Pioniers als Pestilence en Gorefest plaveiden begin jaren negentig de weg voor de wat minder bekende bands. Hoewel we alweer twintig jaar verder zijn komen er nog steeds talentvolle bands opzetten, waaronder het uit Leiden en omgeving komende Ethereal.

De band is opgericht in 2005 en bracht in 2008 haar debuut EP uit. In 2010 deed de band mee aan de Grote Prijs van Nederland en wist de vakjury zodanig te overtuigen dat de band er met de hoofdprijs vandoor ging in het rock/alternative genre. Nu is het dan tijd voor de tweede, in eigen beheer uitgebrachte, EP. De titel van het achttien minuten durende en vier nummers tellende schijfje is Lunacy Falls.

Ethereal haalt haar inspiratie uit de Scandinavische deathmetal, maar geeft daar een Nederlandse draai aan. Het zwaar aangezette toetsenwerk van Uri Dijk gaat verwoed de strijd aan met de scheurende riffs van Michiel Quakernaat. Hierdoor doet het soms wel wat denken aan bands als Children Of Bodom en het oude Amorphis, maar Ethereal heeft onmiskenbaar iets eigens. Uiteraard zijn invloeden uit de rijke Nederlandse scene volop aanwezig. Zo horen we in ‘The Tyrant’ een groovy riff die wel wat aan Gorefest doet denken, maar door het prominente toetsenwerk soms ook wel wat aan Orphanage. In ‘Insommiatic’ heeft de band een tikje meegekregen uit de gothic scene, maar het nummer is, net als de andere drie nummer een stuk dreigender en duisterder dan het alom bekende werk. Daarbij is de grunt van Daniel Verbrugge bijzonder krachtig en lekker smerig, hetgeen de muziek een behoorlijke meerwaarde geeft. Luister in dat opzicht maar eens naar de bijzonder sterk gezongen opener ‘Relentless Revelations’, waarin hij hele lappen teksten de wereld in spuugt. Het prachtige toetsenwerk van Uri Dijk kan in dit nummer bijna als klassiek worden omschreven.

Als je vervolgens ook mag constateren dat de ritmesectie bijzonder sterk omgaat met de tempowisselingen en dat het schijfje een sterke productie kent valt er bitter weinig te klagen over dit uitstekende Nederlandse product. Ethereal bewijst met Lunacy Falls dat ze vorig jaar terecht de Grote Prijs van Nederland hebben gewonnen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Ethereal Label:Eigen Beheer
Deicide – To Hell with God

Deicide - To Hell With GodDat death metal bands nu en dan eens controverse veroorzaken mag niet...

Social Distortion – Hard Times and Nursery Rhymes

Social Distortion - Hard Times and Nursery Rhymes Acht jaar duurde het destijds vooraleer er een opvolger van White Light,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT