RECENSIE: Lilian Hak - Old Powder New Guns

Lilian Hak – Old Powder New Guns
recensie cijfer 2010-09-12 De Utrechtse schoonheid Lilian Hak is een vrouw die je niet associeert met het woord ´vroeger´. Hoewel haar naam nog niet bekend is bij het grote publiek, weten de mensen die verder kijken dan hun neus voor genres lang is dat ze een actieve dame is in de electromuziek. Ze heeft al twee albums uitgebracht binnen dat genre, werkte samen met een Duitse artiest drie koppen groter dan haarzelf en ontwikkelde voorstellingen voor het rondreizende festival De Parade. Het zijn prestaties die helaas onopgemerkt aan de meeste mensen voorbij gaan. Met als reden dat het prestaties zijn die te diep in een bepaald wereldje liggen. Het wereldje van de electro.

In Old Powder New Guns, Lilian Hak’s derde langspeler, stapt ze uit dat wereldje. Sterker nog, ze maakt de oversteek naar een andere dimensie. Het album bestaat namelijk uit twaalf nummers die zijn geïnspireerd door de muziek in ouderwetse zwart-wit films, waarin legendarische rollen werden vertolkt door legendarische acteurs als Humphrey Bogart, Charlie Chaplin en Alfred Hitchcock. Met succes weet Hak de luisteraar mee te nemen in haar tijdmachine en vanaf de stijlvolle introductie tot aan afsluiter ‘Again’, ben je ervan overtuigd dat het album ergens op een roestige, bruine platenspeler ligt te draaien. Zelfs als je ‘em afspeelt vanuit iTunes.

Ondanks dat Old Powder New Guns flink terugduikt in het verleden om over te komen als een oude grammafoonplaat, zitten er een hoop verstopte knipogen in naar de huidige (moderne) tijd. Zo is in ieder liedje het productieproces terug te horen. Hak heeft voordat ze het album heeft opgenomen namelijk een database opgebouwd van samples van oude filmmuziek. En Old Powder New Guns is grotendeels het resultaat van wanneer deze samples door een creatief brein aan elkaar worden geplakt. Door het sampelen krijg je in bepaalde nummers, zoals bijvoorbeeld tijdens de openingsklanken van het prachtige ‘Back On The Right Track’, momenten waarop er overduidelijk een snufje hip-hop aanwezig is. Ondanks dat een elfkoppige big band Hak bijstaat op de meest bombastische momenten, zoals het prachtige ‘Never Speak To Strangers’, steelt de sampling de show. En niet alleen dat is het bewijs dat Old Powder New Guns stiekem een moderne plaat is. Hoewel de meeste songteksten over gisteren gaan, zit namelijk ook daar zo nu en dan een verwijzing in naar vandaag, met als meest opvallende voorbeeld een zin in het uptempo ‘Rebels, Outlaws, Misfits’: “We don’t need the stuff of today, the iPhones, iPods, cellphones...”

Er zijn de laatste jaren al meerdere artiesten geweest die moderne muziek in een ouderwets jasje hebben gestoken. Zo heeft Kanye West het luid en duidelijk sampelen populair gemaakt binnen het hip-hopgenre en verovert Caro Emerald de Nederlandse muziekindustrie met haar swingende oude vrijers-pop. Lilian Hak heeft deze populaire gang van zaken opgepakt en omgedraaid. In plaats van modern met ouderwetse invloeden, is Old Powder New Guns ouderwets met moderne invloeden. Het is nog even afwachten of Hak het succes van de eerdergenoemde artiesten mag ervaren, maar hitlijst of budgetbak, Old Powder New Guns is een album om je vingers bij af te likken.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Lilian Hak Label:Rough Trade Records
The Jim Jones Revue – Burning Your House Down

The Jim Jones Revue - Burning Your House DownJim Jones en zijn kameraden doen de titel van hun nieuwe album meer dan eer...

ourlastnightfestivalinfo.jpg

Our Last Night - We Will All Evolve De schreeuwlelijk Trevor Wentworth was slechts elf jaar toen hij begon aan...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT