RECENSIE: Solex - Amsterdam Showdown, King Street Throwdown! (ft Christina Martinez + Jon Spencer)

Solex vs. Cristina Martinez + Jon Spencer – Amsterdam Showdown, King Street Throwdown
recensie cijfer 2010-03-25 Solex versus Cristina Martinez en Jon Spencer! Wauw, dat is nog eens een affiche om vooraf je vingers bij af te likken. De Nederlandse sample-pop koningin in duel met über-bluesman Spencer en diens ega (en frontvrouw van Boss Hog) Martinez, dat kan niet anders dan een boel vuurwerk geven. En hoewel het explosieve karakter in de praktijk toch een beetje uitblijft is Amsterdam Showdown, King Street Throwdown! een grotendeels erg onderhoudende aangelegenheid waarbij Solex aan het einde de overwinningsriem in de lucht mag houden.

Want hoe actief Martinez en Spencer ook betrokken zijn bij dit project, het karakteristieke Solex-geluid overheerst hier bijna volledig. En dat is ook eigenlijk best wel prima, want de vorige langspeler van Elisabeth Esselink was alweer van zes jaar geleden. En inderdaad, Boss Hog’s laatste wapenfeit is zelfs dik tien jaar oud en ook naar nieuw plaatwerk van dat collectief kijken we hier reikhalzend uit. Maar troost vanuit die hoek vinden we tenminste nog bij Jon Spencer’s uitstekende Heavy Trash output van de afgelopen jaren. Een gelijke van Solex heeft ondergetekende nog nergens kunnen ontwaren.

Hoe dan ook, met name het bezwerende ‘Too Much, Too Fast’ en ‘Galaxy Man’, het met raps van Mike Ladd doorspekte ‘R Is For Ring-A-Ding’ en ‘Action’ en het vrolijke ‘Aapie’ gaan er telkens in als koek. De wat meer energieke en ook iets meer dan de rest als echte battles aandoende tracks ‘Fire Fire’ en ‘Uppercut’ doen het ook goed. Zij leggen echter ook gelijk bloot dat er ter afwisseling misschien toch net iets meer tracks met gitaren op de voorgrond en typische Spencer-uithalen aanwezig hadden mogen zijn.

Nu sluipt halverwege met ‘Dog Hit’ en ‘Don’t Hold Back’ en aan het einde met ‘Eat Here’ en ‘Stop Now’ de verveling, herhaling en de sleet er ietwat in. Maar daar aan voorafgaand en tussenin is toch ook heel wat afwisselends, spannends en smakelijks langsgekomen om dit schijfje herhaaldelijk te consumeren. Kortom, Solex keert op prima wijze terug in platenland. En nu de tourbus in met z’n allen!
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Solex Label:Bronzerat Records
Doctor Flake – Minder Surprises

Doctor Flake - Minder SurprisesHet deed wat treurig aan. Tivoli de Helling was nog maar gevuld met zo’n 30...

[THC] – [Mixtape Vol 2]

THC - Mixtape Vol 2 THC is een groep die al langere tijd meedraait in het Nederlandse hiphop...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT