RECENSIE: Panda Bear - Person Pitch

Panda Bear - Persons Pitch
recensie cijfer 2007-03-09 Panda Bear, Noah Lennox, één van de leden van de experimentele roedel Animal Collective, heeft een nieuwe cd gemaakt met de naam Person Pitch.
De artwork bestaat uit collages ontworpen met verschillende foto’s. In tegenstelling tot wat de chaotische voorkant doet vermoeden, klinkt de cd eigenlijk vrij rustig. Dit komt voornamelijk door hoeveelheid effecten die Noah op zijn stem heeft toegepast. De galmende bezwerende, tamelijk dunne stem van Panda heeft bijna iets gregoriaans, maar mist hiervoor de donkere achtergrond. Badkamergeluid min de bastonen. Het totaal aan geluid klinkt wazig, maar lieflijk en blijft dit door de hele cd heen. De cd klinkt als een rustige psychedelische tocht door een kleurrijk geluidslandschap.

In vergelijking met de vorige cd van Panda Bear is voornamelijk te merken dat de elektronica ook hier de muziek is gaan beïnvloeden. Samples van huilende mannen en opstijgende gevaartes ondersteunen de zoete, aanhoudende loopjes, die nog het best te vergelijken zijn met Pet Sounds van de Beach Boys. Ondanks dat de nummers van Person Pitch op verschillende momenten opgenomen zijn en een aantal van de nummers ook los uitgegeven zijn, lijkt het album toch een geheel te vormen. De overgangen tussen de nummers zijn niet abrupt, het stemgeluid past goed bij elkaar en de samples zijn niet hopeloos verschillend tussen de verschillende nummers.

Maar nu? Hoe is dit album op waarde te schatten? In vergelijking met het werk van Animal Collective, is zeker de overeenkomst te horen met deze cd. Toch hoor ik liever het hele koppel, omdat de afwisseling tussen de nummers groter lijkt, de nummers van Animal Collective net wat drukker en chaotischer zijn en de nummers op Person Pitch net wat teveel een eenheid lijken te vormen. Hierbij speelt waarschijnlijk ook mee dat het 10-minuten alarm bij twee van de nummers op Person Pitch afging.

Maar dit maakt dit album op zichzelf zeker geen slecht album. De plaat is origineel, weet muziekstijlen te combineren op een nieuwe manier en is gemaakt door één persoon. Het WNF mag trots zijn.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Panda Bear Label:Paw Tracks
Booster - Mood for Speed

Booster - Mood for Speed “Vuige rock ’n Roll” . Dat is hoe het Noord-Hollandse Booster haar eigen...

Pien Feith - Wilderness

Pien Feith - The Wilderness Sound In 2005 bracht ze al een EP uit als singer-songwriter en hierdoor vlogen de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT