RECENSIE: Donnerwetter - Pavlov Beauty Saloon

Donnerwetter
recensie cijfer 2016-06-24 Pavlov Beauty Saloon is de titel van het tweede album van Donnerwetter, een afsplitsing van het gerenomeerde Shaking Godspeed. Om precies te zijn is het een project van Rocco Ostermann en Wout Kemkens, die voor het gemak de rollen van zanger en lead gitaar met elkaar afwisselen. Thank god voor liner notes zullen we maar zeggen, want zonder dat die informatie netjes op een briefje wordt meegestuurd is het onmogelijk te raden dat de twee heren bij deze band betrokken zijn. Donnerwetter is behoorlijke andere koek.

Allereerst zijn er een aantal gitaren de symbolische prullenbak ingegaan en is er met Matthijs Stronks een inventieve toetsenist binnengehaald. Gooi hier een drummer, Mike Visser, bij die de trommels compleet anders bespeelt dan Maarten Rischen dit doet en de vergelijking kan al snel de prullenbak in. Donnerwetter gaat echter nog een stukje verder. Het geluid in één zin beschrijven is bijna onmogelijk, maar vooruit: Een kunstzinnige bluesstamper met Cave in het achterhoofd, Beefheart in de handen en een combinatie van David Lynch en The Black Crowes op de lippen. Als dit meer verwarring oproept dan duidelijk schept is het doel geslaagd, want Donnerwetter doet heel erg zijn best om elk hokje te vermijden. Kermiskoortjes combineren met hedendaags politiek commentaar en seksgrappen? Geen probleem. Het meest chaotische nummer als tweede voorbij laten komen maar een goede intro voor het geluid bijna achteraan plaatsen? Waarom niet. Donnerwetter lijkt niets te hebben met mensen die de plaat willen uitproberen, want de eerste luisterbeurt roept alleen maar vraagtekens op.

De aanhouder blijkt ook hier te winnen. De compleet bizarre elementen van Pavlov Beauty Saloon worden één voor één getransformeerd tot charmante eigenaardigheden die bijdragen aan een band waarvan de leden stiekem toch wel heel goed weten waar ze mee bezig zijn. Het is een eigen geluid, gebeiteld uit het geluid van een hoop andere artiesten met een eigen geluid maar zonder hiervan direct iets na te apen. De kans is groot dat ieder er iets in vindt wat ze aanstaat, evenals dat de kans groot is dat een aantal dingen niet helemaal bevallen. Nummers als ‘Trumpoline’ en ‘Humorphine’ kunnen wat geforceerd lollig zijn en wringen al helemaal als lijst voor het bijzonder sterke ‘The Fight Was Fixed’.

Pavlov Beauty Saloon is bij uitstek zo’n album dat goed gerecenseerd zal worden omdat recensenten simpelweg meerdere blikken op een plaat moeten werpen. Het is dan ook iedereen die zich op dit album gaat storten aangeraden om het een paar draaibeurten te geven. Niet elke knoop komt in één ruk los, maar het lospulken van een lastige kan een mens des te gelukkiger maken.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Donnerwetter Label:Butler Records
Cover Ziggy Marley - Ziggy Marley

Ziggy Marley - Ziggy MarleyVan alle kinderen van de legendarische reggaezanger Bob Marley is David...

Cover Eric Bibb - The Happiest Man In The World

Eric Bibb - The Happiest Man In The World Dat Eric Bibb , in de begin jaren vijftig geboren in New York, de muziek is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT