RECENSIE: Parquet Courts - Sympathy For Life

PC
recensie cijfer 2022-01-31 Als een fris nieuw bandje wordt gehyped door de muziekpers en de muzikanten worden binnengehaald als de nieuwe godenzonen, wees dan op uw hoede en vel vooral zelf uw oordeel. Zo geschiedde met Parquet Courts aan het begin van het vorige decennium. In de loop der jaren verslapte de aandacht van de pers voor de band enigszins, maar de erkenning bleef bestaan.

Parquet Courts (Brooklyn, NY) blijkt een solide formatie, want de band bestaat nog steeds uit de broers Andrew (gitaar, vocals) en Max Savage (drums, percussie), bassist Seán Yeaton en gitarist Austin Brown. Het nieuwe album luistert naar de naam Sympathy For Life en luistert als een who’s who? van voornamelijk Britse bands.

De plaat opent sterk met het aanstekelijke ‘Walking At A Downtown Pace’ en ‘Black Widow Spider’. Twee dansbare gitaarpopliedjes in lijn met het werk van That Petrol Emotion (het dansbare vervolg op The Undertones) en onze eigen Eton Crop.

Het funky ‘Marathon Of Anger’ roept in het meezingrefrein zowel muzikale als tekstuele herinneringen op aan de aanstekelijke Members single ‘Working Girl’: ”It’s time everyone gone to work”.

Ook ‘Application/Apparatus’ is een wonderlijke combinatie van tekst en vorm. Het thema (vervreemding in een moderne wereld) sluit aan bij ‘Operation Manual’ van The Buzzcocks: ”Application, soothing like a mother’s voice, speaks instructions to me in my native tongue” terwijl de vorm geïnspireerd lijkt op het soloalbum Homo Sapien van Buzzcocks frontman Pete Shelley, inclusief alle bliepjes en piepjes.

‘Homo Sapien’ is een punky track met repeterende baslijn en gruizige gitaren. Het refrein van ‘Just Shadow’ had van XTC kunnen zijn en de punkfunk van ‘Zoom Out’ sluit stilistisch aan bij ‘The Magnificent Seven’, de bonafide hiphophit van The Clash uit hun New Yorkse periode.

Na behoorlijk wat luisterbeurten is het kwartje gevallen. Sympathy For Life is een lekker funky gitaarpopplaat. Maar oordeel vooral zelf!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Parquet Courts Label:Rough Trade Records
Cover Black Marble - Fast Idol

Black Marble - Fast Idol Fast Idol , het nieuwste album van Black Marble , klinkt alsof het gemaakt...

Cover Springtime - Springtime

Springtime - Springtime Waarom zouden gitarist/zanger Gareth Liddiard (Tropical Fuck Storm, The...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT