RECENSIE: Beyond God - A Moment Of Black

Beyond God
recensie cijfer 2016-06-07 Wederom een debuut in female fronted metalland, het genre waarin een flink aantal bands actief zijn. Zo ook het Brabantse Beyond God dat onlangs haar debuutalbum, A Moment Of Black heeft uitgebracht nadat in 2013 al een EP het levenslicht zag. De band is in 2008 begonnen als eenmansproject van drummer Ferry Guns. Hij zorgt tevens voor de orchestral programming van Beyond God; denk aan toetsen en strijkers. Gitarist Twan Smolders maakt sinds 2011 deel uit van de band. Zangeres Cynthia Knoch en bassist Peter den Bakker zijn na het uitbrengen van de EP Dark Light Of Dawn uit 2013 vervangen door de jonge Meryl Foreman en Lukasz Kubaszak.
Het sfeervolle artwork is gemaakt door Twan Smolders. De vier nummers van de EP zijn aangevuld met zes nieuwe songs plus een intro. Opvallend is dat de meeste nieuwe nummers wat progressiever zijn terwijl de opgepoetste demo tracks melodieuzer zijn. Meryl heeft een minder geschoolde stem dan haar voorgangster, maar haar heldere stem past beter bij de muziek. Ze zingt met meer gevoel en je hebt als luisteraar het idee dat je naar een echte band zit te luisteren. En dat is prettig.
De plaat begint met het sfeervolle intro ‘A Beautiful Beginning’ wat overgaat in ‘Prince Creep’. Het gaat over het kwaad dat overal op de loer ligt: ”harmless and sweet Prince Creep enters your life”. Strakke drums en lekker gitaarwerk zetten de toon. De gesproken tekst in het technische ‘Send A Child’ pakt verrassend goed uit evenals het nieuwe ‘Sonambula’; met mooie afwisselingen tussen stevige partijen en rustmomenten. De groep overtuigt absoluut met het dromerige ‘Nocturne’ en de powerballad ‘Memories’. Hier komt de stem van Meryl uitstekend uit de verf. Jammer dat het bij slechts één gitaarsolo blijft op de hele plaat. Tegen het einde van het album blijft de track ‘Ghost Ship’ het minst hangen, maar gelukkig maakt de gevarieerde afsluiter ‘Passion’ dit weer goed.
De band staat als een huis, maar wat nog veel belangrijker is, het zijn de songs die verdomd fijn in elkaar steken. Helaas blijft de productie wat achter. De gitaar mag af en toe wat vetter en prominenter in de mix naar voren komen. Maar het zijn vooral de elektronische drums die echt kracht tekort komen. Op de basdrum na klinken de drums te iel en de nummers missen hierdoor behoorlijk wat power. Beyond God verdient eigenlijk een re-release met een dito producer achter de knoppen. Het geheel klinkt op veel momenten te gepolijst, te netjes. Een goede producer zou het wat smeuïger en spannender kunnen laten klinken. De nummers zouden daarbij beter uit de verf komen als dit viertal soms net even buiten de lijntjes durft te gaan. Tot die tijd is A Moment Of Black absoluut het beluisteren waard. Doen dus. Beyond God verdient het!
Recensent:Ivo van Gool Artiest:Beyond God Label:Painted Bass Records
Cover Mavis Staples - Livin' On A High Note

Mavis Staples - Livin' On A High Note Mavis Staples had de laatste paar jaar altijd de voorkeur voor een vaste...

Cover Explosions in the Sky - The Wilderness

Explosions in the Sky - The Wilderness De muziek van Explosions In The Sky wordt vaak omschreven als dynamische,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT