RECENSIE: Jacob Bellens - Polyester Skin

Bellens
recensie cijfer 2016-03-03 De Deense muzikant Jacob Bellens is een zeer productieve artiest. Met de bands Murder en I Got You On Tape bracht hij tussen 2005 en 2011 zeven platen uit. Daarnaast schreef hij liedjes en verzorgde hij de leadzang voor een aantal andere artiesten, waaronder DJ Kasper Bjørke en is hij ook nog lid van het duo Goblins. Polyester Skin is zijn derde album als soloartiest, waarbij de eerdergenoemde Bjørke de productie voor rekening nam en waarbij Jacob wordt bijgestaan door een aantal gastmuzikanten van Deense bands als WhoMadeWho en Trentemøller.

Waar voorganger My Convictions vooral een traditionele popplaat is, is op Polyester Skin duidelijk de invloed van producer Bjørke hoorbaar. Op de nieuwe plaat zijn namelijk veel meer invloeden van elektronica aanwezig, zonder dat sprake is van een typisch dancealbum. De combinatie van de warme, melancholische en enigszins nonchalante stem van Jacob met de frisse en luchtige elektronische muzikale begeleiding blijkt daarbij zeer goed uit te pakken. Vanaf openingsnummer ‘Tidal Wave’ overheerst een relaxte sfeer, waarin zowel de zang als de instrumenten zeer goed tot hun recht komen. De plaat bestaat overwegend uit opgewekte popliedjes die de sfeer van de jaren tachtig en begin jaren negentig uitstralen en waarin invloeden van bijvoorbeeld The The, Terence Trent D’Arby en Madonna zijn te horen. Uitzonderingen zijn het rustige ‘In The Lunar Light’ waarop Jacob alleen door piano wordt begeleid en het meer treurige ‘Keepers Of The Faith‘. De hoogtepunten zijn het opzwepende ’Ace Of Spades, de sprankelende nummers ’Back To You’ en ‘Polyester Skin’ en het groovy ‘Caught In A Kiss’.

De teksten zijn vrij melancholisch en gaan hoofdzakelijk over liefde, vriendschap, familiebanden en de dwaze maatschappij waarin wij op dit moment leven. Jacob beheerst daarbij de kunst om de setting van de nummers zeer gedetailleerd en poëtisch te beschrijven, waarbij je als luisteraar letterlijk in een bepaalde scene wordt geplaatst, maar tegelijkertijd ruimte krijgt voor eigen interpretatie van de teksten.

Polyester Skin is een zeer warme en verfrissende plaat die heel toegankelijk klinkt, maar onder de luchtige buitenkant een diepere kern heeft. Het talent van Jacob om pakkende melodieën te schrijven die op een moderne elektronische wijze worden ondersteunt, resulteert in een plaat die een goede brug weet te slaan tussen pop en elektronica en daardoor interessant is voor een brede doelgroep. Het wordt hoog tijd dat Nederland kennis maakt met deze artiest die al geruime tijd een behoorlijke stempel weet te drukken op de Deense popmuziek.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Jacob Bellens Label:News
Cover Elske DeWall - Velvet Soldier

Elske DeWall - Velvet SoldierBijna vier jaar hebben we moeten wachten op een opvolger van het mooie Brave...

Cover Spoil Engine - Stormsleeper

Spoil Engine - Stormsleeper Vrouwen die brullen, maar anderzijds ook gewoon goed kunnen zingen, zijn hot....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT