RECENSIE: Aidan Knight - Each Other

Aidan
recensie cijfer 2016-02-23 Each Other, het derde album van de experimentele noir-folkgroep Aidan Knight, vraagt veel van de luisteraar. Niet omdat de muziek te ondoorgrondelijk en experimenteel is zoals vele anderen artiesten van het label Full Time Hobby, maar omdat de nummers zich zodanig ontvouwen dat de vele nuances die de nummers daadwerkelijk bevatten pas laat boven komen drijven.

Aidan Knight is een veredeld soloproject van de Canadese muzikant (je raadde het al) Aidan Knight. Hij zingt met een Lou Barlow-achtige verveeldheid die niet heel goed werkt in de wat meer traditionele folkliedjes op Each Other, zoals het titelnummer, maar interessante dingen doet op de meer gelaagde en opgevoerde songs als ‘The Funeral Singers’ of ‘All Clear’. Iedereen die wel eens naar Alligator van The National geluisterd heeft kent het effect dat zo’n stem kan hebben op een groep opgevoerde gitaren en een gepassioneerde drummer.

Luisteraars die bekend zijn met Full Time Hobby weten waar ze aan beginnen als ze Each Other aanschaffen. Het label grossiert in bands die zich niet meteen blootgeven. Deze artiesten vragen tijd en aandacht, een bereidheid van de luisteraar de nummers tijd te geven zich in je hoofd te nestelen en daar een vlag te planten. Als voorbeeld: De allereerste zin van deze plaat is “Congratulate my friends, on the birth of a healthy son”. In eerste instantie niets bijzonders, maar na verloop van tijd gaat de emotieloze toon opvallen.De wijze waarop deze zin is vormgegeven wringt een beetje. De verdere instructies hoe je op zo’n heugelijk moment zou moeten reageren (maar blijvend in de derde persoon) kloppen niet helemaal. Het zijn deze tekstuele en instrumentele kundigheden die zich niet meteen tonen maar die de luisteraar enorm belonen zodra hij of zij ze wel weet te vinden.

Het is aan een ieder of hij of zij de uitdaging die Each Other biedt aan wilt gaan. Er valt veel te ontdekken en te genieten op dit album, maar er zal voor gewerkt moeten worden. Net zoals voor de best dingen in het leven.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Aidan Knight Label:Full Time Hobby
Cover Lubomyr Melnyk - Rivers And Streams

Lubomyr Melnyk - Rivers And StreamsIeder collectief heeft zijn ervaren kracht nodig. Bij de Erased Tapes-familie...

Marry Waterson

Marry Waterson and David A. Jaycock - Two Wolves Folkliefhebbers zullen in een licht euforische staat van opwinding zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT