RECENSIE: We Are Scientists - Crap Attack

We Are Scientists - Crap Attack
recensie cijfer 2007-01-17 Nog geen jaar na het verdienstelijke, strak swingende, major debuut-album With Love And Squalor brengen de niet om humor verlegen zittende indierockers van We Are Scientists de CD/DVD Crap Attack uit. Crap Attack is echter niet de echte opvolger van With Love And Squalor. Het gaat hier namelijk om ‘slechts’ een verzameling b-kantjes, alternatieve versies, remixen, covers, muziekvideo’s en live-opnames. En hoe uitvoerig dit kleinood ook moge zijn (een zestig minuten durende cd en bijna twee uur aan beeldmateriaal); Crap Attack is niet de ultieme kliekjes-maaltijd waar iedereen warm voor zal lopen.

Op de vijftien tracks tellende CD vinden we twee remixen en een aantal akoestische versies van nummers van With Love And Squalor, een paar b-kantjes en een viertal covers terug. Het is allemaal niet zo crappy als de heren van W.A.S. zelf regelmatig in het begeleidende cd-boekje beweren, maar opzienbarend of essentieel is het evenmin. Bijna nergens weet deze verzameling rarities de middelmatigheid te overstijgen en bij vlagen is het gewoonweg flauw en saai (met de Sigur Ros cover ‘Hoppipolla’ en de Ronettes’ cover ‘Be My Baby’ als grootste dieptepunten). Positieve uitzonderingen zijn de swingende b-kantjes ‘History Repeats’ en ‘This Means War’ en de als een Velvet Underground track gebrachte cover van Art Brut’s ‘Bang Bang Rock & Roll’. Illustratief voor W.A.S.’s gevoel voor humor horen we hier zanger Keith Murray als een zeer verdienstelijke Lou Reed imitator “I don’t like the sound of the Velvet Underground” zingen.

Op het DVD gedeelte van deze release is ieder nummer van With Love And Squalor voorzien van een muziekvideo. De clips zijn stuk voor stuk leuke en charmante low-budget producties met telkens een extreem simpel concept als uitgangspunt. Groot minpunt is de wat slechte balans van het volume en de matige manier waarop de clipjes aan elkaar zijn gemonteerd.
Hierdoor wordt de continuïteit van deze audiovisuele albumervaring nogal doorbroken. Zonde.

Het live gedeelte op de DVD, een volledige registratie van een concert in Engeland, is qua audio en montage wel dik in orde. Maar de performance van de band zelf is helaas bij vlagen wat rommelig. De zang is hier en daar matig en het vele gepraat tussendoor is soms ronduit irritant. Tegelijkertijd geeft het wel een eerlijk en spontaan beeld van een band die zich live helemaal geeft en, net als het publiek, zichtbaar en hoorbaar geniet. Het audio-commentaar door de band is noch informatief noch grappig en daarmee volkomen overbodig.

Al met al is deze CD/DVD vooral voer voor de echte fans. Zij krijgen met Crap Attack immers een zeer uiteenlopende en uitvoerige aanvulling op With Love And Squalor. Om met een dergelijke uitgave een breder publiek aan te spreken waren kwalitatief en productioneel gezien iets meer puntjes op de i geen overbodige luxe geweest.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:We Are Scientists Label:Virgin Music
Moby - Best of

Moby - The Very Best of Moby Moby behoeft natuurlijk eigenlijk geen introductie. De sympathieke New...

Grayson Capps - Wail & Ride

Grayson Capps - Wail & Ride De liefhebber van de rootsmuziek had met de soundtrack in de film ‘A Love...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT