RECENSIE: While She Sleeps - Brainwashed

WSS
recensie cijfer 2015-06-16 De sound van het Britse While She Sleeps is lastig vast te pinnen, want het valt eigenlijk volledig tussen hardcore en metalcore in. Het is te rauw voor de metalcore, maar anderzijds weer te melodisch en bevat een té hoog tempo om als hardcore te bestempelen. In dat opzicht zijn ze goed te vergelijken met Cancer Bats, Canadese collega’s waarmee ze de afgelopen maanden door Europa trokken. While She Sleeps zette voorheen met This Is The Six een sterke mix van opgefokte agressieve zang, sing-a-long refreinen en sterke melodielijnen neer. Een combinatie die ze geen windeieren heeft gelegd en immens populair heeft gemaakt, maar frontman Lawrence Taylor wel zo goed als bijna zijn hele stem heeft gekost. Hij moest een operatie aan zijn stembanden ondergaan aan het begin van 2014. Wie bekend is met het vorige album zal hier niet vreemd van op kijken, want bij vlagen klonk het alsof de muziek op knappen stond. Op een uitermate positieve manier welteverstaan. Zo barstensvol energie, zo gejaagd, zo opgefokt, dat het gewoonweg wel ten koste moest gaan van iets. Deze verandering horen we terug in opvolger Brainwashed, die helaas niet kan tippen aan het energiepeil, maar wel op andere punten zijn kwaliteiten toont.

Wie naar de nieuwe plaat luistert met deze kennis in het achterhoofd, zal het opvallen dat alles in het werk lijkt gesteld om de stem van Taylor te sparen of op te kunnen vangen tijdens een live setting. Ten eerste gebruikt hij zijn stem op een andere manier, een veel meer bewuste boze manier, die al vanaf opener ‘New World Torture’ al meteen duidelijk hoorbaar is. Enerzijds klinkt hij meer gecontroleerd, iets minder nijdig, maar dit komt de articulatie zeker ten goede. Zijn geschreeuw wordt meer afgewisseld met grootse meezingrefreinen, waardoor zijn aandeel in het geheel wat meer door de rest van de band opgevangen wordt. Ook zijn de overige bandleden niet bang om complete stukken zang voor hun rekening te nemen zoals in bijvoorbeeld ‘Method In Madness’.

Ten tweede is er meer aandacht voor melodie, waardoor er dus meer muzikaliteit in de mix is gegooid. Verwacht meer solo’s zoals bijvoorbeeld in ‘Life In Tension’ of zelfs een pianolijn in afsluiter ‘Modern Minds’. Ten derde ligt het tempo een stuk lager en over het algemeen meer op mid-tempo. De sterke knaller van een titeltrack is zodoende eigenlijk het enige nummer wat in de buurt van die barstende energie uit het vorige album komt. While She Sleeps is nu meer te bestempelen als een stoomwals die zijn tijd neemt om op gang te komen, maar toch nog verrekte hard aan komt. Vergeleken met ouder materiaal nemen ze wat gas terug, maar daar krijg je op Brainwashed een hoop afwisseling en muzikale hoogstandjes voor terug die laten zien dat While She Sleeps niet voor één gat te vangen is.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:While She Sleeps Label:Sony Music
Vadim

DJ Vadim & Sena - Grow SlowDe van oorsprong Russische DJ Vadim en de Ghanees-Hongaarse zangeres Sena...

Cover The Holydrug Couple - Moonlust

The Holydrug Couple - Moonlust The Holydrug Couple is een Chileens duo dat zich laat bestempelen als een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT