RECENSIE: Awolnation - Run

Awolnation
recensie cijfer 2015-05-08 De Amerikaanse elektronische rockgroep Awolnation werd in 2010 opgericht en heeft met Run zijn tweede volwaardige album afgeleverd. De centrale spil van de band is zanger Aaron Bruno, die eerder deel uitmaakte van Under The Influence Of Giants en Home Town Hero.

Run is een plaat die niet direct in een hokje is te plaatsen. Er gebeurt namelijk zoveel dat je als luisteraar na de eerste luisterbeurt even moet bijkomen en moet laten bezinken wat voor een tornado zich in de cd-speler heeft afgespeeld. De cover met een aantal wilde hengsten in een donker landschap sluit wat dat betreft naadloos aan op de inhoud van de plaat.

Het album begint nog enigszins rustig in het titelnummer ‘Run’ totdat na ruim twee minuten het nummer plots transformeert in een soort heavy metal nummer. Hiermee wordt direct de toon gezet voor de rest van de plaat. Want Awolnation is als geen andere band in staat om zo gemakkelijk te switchen tussen rustige pop en stevige elektronische rock. Tegelijkertijd kan zanger Aaron Bruno moeiteloos omschakelen van een brave popartiest naar een donkere, grungende rocker. Deze combinatie van zang en muzikale ondersteuning levert een aantal zeer geslaagde en spannende composities op, zoals de singles ‘Hollow Moon (Bad Wolf)’ en ‘Jailbreak’, het meer dubstep-achtige ‘Windows’, het meer ingetogen psychedelische ‘Holy Roller’ en het nummer ‘Like People, Like Plastic’ waarin een mix ontstaat tussen elektro en poppy intermezzo’s die doen denken aan de tijden van de Flower Power. In een enkel geval pakt de dynamiek van zang en instrumenten net iets te overdadig uit, zoals in het sterk op de jaren tachtig geïnspireerde nummer ’KOOKSEVERYWHERE!!!’, of blijft de chemie tussen de bandleden in het slotstuk ‘Drinking Lightning‘ uit.

De teksten zijn over het algemeen vrij donker, waarbij de nodige metaforen en symboliek een extra duister accent aan de nummers geven. Vanwege het herhalende karakter van bepaalde tekstfragmenten, zorgt Awolnation er voor dat de boodschap duidelijk aan de luisteraar wordt overgebracht. Qua opbouw is de plaat onder te verdelen in drie fases. De eerste fase gaat over de emoties van het volwassen worden, de tweede fase gaat over de worsteling van begrip en aanpassing en de derde fase gaat over persoonlijke verlichting en groei.

Run is een zeer energiek en afwisselend album, waarop Awolnation aantoont in staat te zijn om een groot aantal muziekstijlen moeiteloos met elkaar te vermengen en waarbij de wilde hengsten van de cover constant wisselen tussen een rustige draf en een wilde galop. De plaat doet een hoop stof opwaaien, die pas na een tijdje weer langzaam neerdaalt.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Awolnation Label:Red Bull Records
Cover David Knowles - Footsteps

David Knowles - FootstepsBegin 2015 bracht singer-songwriter David Knowles zijn eerste EP uit. Lang...

Cover Iris Divine - Karma Sown

Iris Divine - Karma Sown Als het om een omschrijving van het geluid van Iris Divine aan komt, kunnen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT