RECENSIE: Alamo Race Track - Black cat John Brown

Alamo Race Track - Black Cat John Brown
recensie cijfer 2006-11-08 Alamo Race Track; Een paar maanden geleden nog een band die een redelijk anoniem bestaan leefde. Een kleedkamersessie na afloop van een Excelsior feestje werd opgenomen en op YouTube geplaatst. Inmiddels is deze opname al meer dan 250.000 keer bekeken en kent men de naam Alamo Race Track ook ver buiten Nederland. Dit is in een notendop het jongensboekverhaal van deze band. En nu ligt er een volledig album van deze band in de winkels en moet gaan blijken of alle aandacht terecht is geweest.

Het album heeft dezelfde titel als de track die op YouTube zoveel aandacht opeiste. Deze track is ook de opener van het album. Black Cat John Brown is op album toch heel anders dan de semi-akoestische versie die op YouTube te bekijken valt. Op de albumversie hoor je nog een bijna Doors-achtige orgeltje, pianoklanken en wat synthesizer geluiden. De muziek is ineens minder goed te duiden. Dacht ik na het beluisteren van Black Cat John Brown op YouTube nog aan een band die catchy semi-akoestische pop/rock songs maakt, na het beluisteren van dit gehele album is deze stempel veel minder makkelijk te plakken. Alamo Race Track klinkt soms bijna retro en een andere keer weer heel grappig. Maar in ieder geval klinkt het elke keer heel erg origineel.

Het is zo’n album dat een paar luisterbeurten nodig heeft om door te kunnen dringen. Hiermee is de muziek niet altijd even toegankelijk. Maar als je het album deze paar luisterbeurten gunt, dan dringt ook de schoonheid ervan steeds beter door. Alamo Race Track is in staat gebleken een origineel geluid te creëren. Hits staan niet echt op het album en heel veel airplay zal de band dan ook waarschijnlijk niet gaan krijgen. De liedjes op dit album stralen soms een soort van lamlendigheid uit. Het klinkt allemaal niet heel urgent. Nu is deze zogenaamde urgentie ook weel beetje een clichébegrip aan het worden. De vele nieuwe bandjes worden vaak afgerekend op deze urgentie. En het ontbreken hiervan hoeft wat mij betreft geen belemmering te zijn voor een goed album. En zo is het ook met dit album. Het heeft gewoon wat tijd nodig en misschien over een aantal jaren kijken we terug op een inmiddels klassiek geworden Nederlandse productie. Excelsior bewijst in ieder geval weer oog te hebben voor Nederlands muzikaal talent.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Alamo Race Track Label:Excelsior Recordings
Luna - The Best of

Luna - Best of LunaHet New Yorkse indie-kwartet Luna hield het vorig jaar na twaalf jaar en...

Zwart op Wit - Kleurplaat

Zwart Op Wit - Kleurplaat Via het Internet is hun debuutalbum al verkrijgbaar, maar vanaf 20 november...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT