RECENSIE: Tiny Legs Tim - Stepping Up

TLT
recensie cijfer 2015-04-16 De Vlaming Tim De Graeve alias Tiny Legs Tim ontdekte zijn voorliefde voor het bluesgenre al op vroege leeftijd bij het bewonderen van de platenverzameling van zijn vader. Nu, jaren later, is hij alweer toe aan zijn derde album Stepping Up, dat hij uitbrengt op zijn eigen label Sing My Title. Tim kreeg de Delta blues in de vingers door te blijven tokkelen op de rammelgitaar van zijn grootvader. Toch ging het hem niet altijd voor de wind. Hij kampte gedurende zes jaar met een ernstige ziekte, die hem zowel fysiek als emotioneel tekende voor het leven. Zijn pseudoniem verwijst naar zijn tengere verschijning, een gevolg van zijn ziekte en vele chirurgische ingrepen, en is tegelijkertijd een knipoog naar blueshelden als Blind Willie Johnson.

De afgelopen jaren toerde Tiny Legs Tim met zijn One Man Blues Band over het hele continent en was hij openingsact voor namen als Ian Siegal, Pete Doherty en John Mayal. Op zijn voorgaande albums, One Man Blues (2011) en TLT (2013), voerde de one-man-sound de boventoon, maar op Stepping Up wordt Tiny Legs Tim bijgestaan door drummer Frederik Vanden Berghe, bassist René Stock en Steven Troch op harmonica. Dit zorgt voor een voller, maar ook minder intiem geluid dan we van hem gewend zijn.

Het idee dat blues moet gaan over louter ellende, wordt op Stepping Up bijna geheel verworpen. Een grote tegenstelling met de vorige albums van Tiny Legs Tim, waar teksten als “I’ve seen my final hour” en “I was born for bad luck” ons herinnerden aan het verleden van de songwriter. Het lijkt erop dat Tiny Legs Tim weer gelooft in de liefde en dat hij het leven weer ziet zitten. In het vrolijke ‘Heart Of The City’ en het melancholische ‘Big City Blues’ wordt zijn stadse leven in Gent bezongen. In ‘Walk With The Devil’ en ‘I Got Something’ klinken invloeden van grootheden als Howlin’ Wolf en Muddy Waters door in kundige slides en tokkels. In het catchy ‘Stepping Up’ horen we hoe de rythm zich voorzichtig bij de blues voegt en The Cadillacs de hoek om komen rijden. Er wordt afgesloten met de ‘Cashiaanse’ country bluesballad ‘If & Why’.

Stepping Up is een vrolijke plaat, die veel mensen zal aanspreken. Toch zouden de echte blues fans van Tiny Legs Tim, die houden van zijn eerdere werk vol rauwe intensiteit en subtiliteit, wel eens kunnen afhaken. De songwriter is een andere weg ingeslagen met zijn nieuwe album, maar lijkt nog zoekende. Dat Tiny Legs Tim op ‘Stepping Up’ weer een flinke dosis muzikaliteit laat horen, daar valt niet over te twisten.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Tiny Legs Tim Label:News
Cover Loes Swinkels - Nothing As I Know

Loes Swinkels - Nothing As I KnowEen talent van eigen bodem staat op. Wat ooit begon als het schrijven van...

Cover Stepanie Blanchoud - Les Beaux Jours

Stephanie Blanchoud - Les Beaux Jours De Zwitserse zangeres Stephanie Blanchoud , tegenwoordig opererend vanuit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT