RECENSIE: Guster - Evermotion

Guster
recensie cijfer 2015-02-17 De Amerikaanse indierockband Guster werd in 1991 in Boston opgericht. Toch is Evermotion pas het zevende album van de groep, die in Nederland nog behoorlijk onbekend is. De band bestond in het begin uit drie bandleden, waarvan er twee akoestische gitaar speelden en één allerlei ritme-instrumenten. Inmiddels is de groep uitgebreid met een vierde bandlid en is het scala aan instrumenten fors uitgebreid. Zo zijn op de nieuwe plaat zelfs glockenspiel, blazers en elektronica te horen.

Vergeleken met eerdere albums klinkt Evermotion een stuk donkerder en afwisselender. De breuk met hun vorige platenmaatschappij lijkt de band ruimte te hebben gegeven om een nieuwe weg in te slaan. En die poging is gedeeltelijk geslaagd.

De plaat begint sterk met het zowel frisse, als schurende ‘Long Night’, waarin op muzikaal vlak veel gebeurt. Dit openingsnummer schept hoge verwachtingen voor de rest van de plaat. die verwachtingen worden echter niet helemaal waargemaakt. Ook het op de jaren tachtig teruggrijpende elektronische nummer ‘Simple Machine’, het meer psychedelische ‘Expectation’ en het wat melodramatische ‘It Is Just What It Is‘, zijn stuk voor stuk sterke nummers met spannende muzikale afwisselingen en diepere lagen. Daarentegen zijn nummers als ‘Doin’ It By Yourself’ en ‘Gangway’ veel meer rechttoe rechtaan en daardoor minder boeiend. Het gevolg is dat de plaat niet een continu gelijkwaardig kwaliteitsniveau heeft. Tegelijkertijd is het lovenswaardig dat de band zijn eigen grenzen probeert te verruimen, door muzikale invloeden toe te passen uit de afgelopen decennia. Het jaren zestig klinkende ‘Lazy Love’ is dankzij de sterke gitaar hook best een leuk nummer. Alleen het bossanova-achtige ’Never Coming Down’ is op de plaat een echte vreemde eend in de bijt.

Het album werd slechts in drie weken tijd en grotendeels in één track opgenomen. Het album klinkt daardoor open, rauw en puur. Het nadeel is echter dat sommige nummers daardoor ook wat vlak overkomen. Een meer gelaagde productie had de liedjes meer diepgang kunnen bieden, waardoor bijvoorbeeld een nummer als ‘Kid Dreams’ over de onzekerheid rondom een schoolbal, emotioneler had geklonken. Overigens komt de plaat met iedere draaibeurt wel meer tot bloei.

Evermotion is een gedeeltelijk geslaagde poging om een nieuwe weg in te slaan, maar klinkt nog net iets te veel als een band die op zoek is naar zijn nieuwe identiteit. Met iets meer sterke composities op zak en de juiste productie is het goed denkbaar dat Guster zomaar de juiste snaar weet te raken en aanslaat bij het bredere publiek.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Guster Label:Nettwerk Music Group
Cover Nina Kraviz - DJ-Kicks

Nina Kraviz - DJ-KicksEen diploma in tandheelkunde, illustere bijbaantjes in Rusland, in bad gaan...

Cover Jib Kidder - Teaspoon To The Ocean

Jib Kidder - Teaspoon To The Ocean Jib Kidder bewijst maar weer eens dat muziek prima als geestverruimend...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT