RECENSIE: PHOS - Never Obsolete

Phos
recensie cijfer 2015-02-09 Vorig jaar had ze slechts een EP uit, was ze nog 3FM Serious Talent en speelde ze bij De Wereld Draait Door. Dit jaar heeft ze het roer alweer omgegooid en komt ze met een album waarop ze een nieuwe muziekstijl ten gehore brengt. Vanwege haar verandering van muziekstijl heeft Eveline Vroonland zichzelf ook een nieuwe artiestennaam aangemeten: PHOS. Voor haar muziek heeft ze trouwens ook een nieuwe naam bedacht: Dream & Bass.

Samen met rapper /producer Skiggy Raps heeft PHOS metNever Obsolete inderdaad een zeer dromerig album uitgebracht. Teder is haast het woord wat hier bij past. Skiggy Raps mocht de harmonieuze vocalen van PHOS een begeleiding voorzien en is hiermee razend knap te werk gegaan. Zelf voorziet hij ook een van de nummers van vocalen en dat is toch wel een van de nummers die er dan meteen bovenuit steekt. Vroonland heeft zelf een zeer mooie beheerste stem, maar vanwege haar dromerige stijl raakt ze soms wel heel erg op de achtergrond. Daarom is het goed dat haar producer zo rond het midden van het album deze sfeer een klein beetje doorbreekt en de luisteraars weer bij de les haalt.

Een van de nummers die zeker besproken dient te worden is de single ‘Fall Out’. De herhaling van stemsamples met behulp van de loopmaster waar Vroonland zo bekend om staat en een zeer goede begeleidende beat van Skiggy Raps vormen in dit nummer een fantastisch geheel. De uiteindelijke harmonie die hiermee ontstaat doet denken aan de single ‘Adiemus’ van het album Songs Of Sanctuary van Karl Jenkins. De muziek van Karl Jenkins wordt omschreven als ‘harmonised vocal melody against an orchestra background’ en dat is feitelijk wat PHOS ook maakt. Dat die ‘orchestra background’ in het geval van PHOS bestaat uit de zeer getalenteerde hiphopproducer Skiggy Raps is dan ook geen reden om het dream & Bass te gaan noemen. Daar verwacht je vanwege de bass component net wat heftigere muziek dan op Never Obsolete te horen is.

Maar goed, het beestje kan maar een naam hebben en op deze wordt er in ieder geval over haar gesproken. Maar gegarandeerd dat PHOS dit jaar bij De Wereld Draait Door en alle hippe festivals terug te vinden is, want het kan niet missen dat ze met deze muziek de programmeurs aanspreekt.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:PHOS Label:Dying Giraffe Recordings
Cover The Crown - Death Is Not Dead

The Crown - Death Is Not DeadMet Death Is Not Dead levert de Zweede deathmetalformatie The Crown zijn...

Cover 6 String Drag - Roots Rock `n` Roll

6 String Drag - Roots Rock `n`Roll Zeventien jaar (!) geleden is het alweer dat de band 6 String Drag het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT