RECENSIE: Shaun Escoffery - The Red Room

Escoffery
recensie cijfer 2015-01-27 Waar ligt de grens tussen pastiche en hoorbaar beinvloed? Dat vraag je je gelijk af als de openingstonen van 'Nature's Call' uit de boxen schalt. De Engelse soulzanger Shaun Escoffery klinkt hier namelijk exact als Curtis Mayfield. Ook het opvolgende nummer 'Perfect Love Affair' lijkt zo weggelopen uit een blaxpoitation film uit de 70's. Gelukkig laat de veelzijdige zanger in het vervolg horen dat de nummers wel degelijk genoeg afwisseling bevatten.

In The Red Room is pas het eerste album in zeven jaar tijd van Escoffery. De beste man is weinig productief zou je zo denken, maar niks is minder waar. Escoffery geniet in de UK namelijk grote bekendheid met zijn rollen in musicals als The Lion King, Tommy en Les Miserables. Of dit nog niet genoeg credibility oplevert mocht hij ook het volkslied zingen tijdens de boxmatch van Lennox Lewis tegen Mike Tyson op verzoek van Lewis.

Maar genoeg hierover; In The Red Room is album nummer vier en we horen een zanger die volledig in zijn element is en zich ontspannen door de tracks heen zingt. Daarnaast ademt de plaat een lekkere livesfeer door het gebruik van echte instrumenten. Ieder nummer wordt wel aangekleedt door een smaakvol arrangement zoals de opduikende trompetjes in 'Nature's Call' of de harpgeluiden in 'Perfect Love Affair'.

De stem van Escoffery bevindt zich op een aangenaam snijvlak van Curtis Mayfield, Marvin Gaye en Seal. Die laatste is goed hoorbaar op nummers als 'Nobody Knows' met z'n funky ritme of in het licht rappende 'Crazy' waarin hij ook z'n kopstem weer gebruikt. Gospel horen we ook terug in 'You' en de meezinger 'People'.

Shaun Escoffery vindt op zijn nieuwe album absoluut niet opnieuw het wiel uit. Wel zal de soulliefhebber hier een relaxte en bevlogen aankoop aan hebben. Verwacht geen ruwe randjes zoals we dat van bijvoorbeeld het Stax label gewend zijn, maar een smaakvol album van een veelzijdige zanger en dat is ook wat waard.
Recensent:Mark Michels Artiest:Shaun Escoffery Label:Dome Records
Cover Transport League - Boogie From Hell

Transport League - Boogie From HellWie kent Transport League nog? De Zweedse formatie heeft een behoorlijke...

Cover Chapelier Fou - Deltas

Chapelier Fou - Deltas In het jaar waarin Richard D. James eindelijk weer eens nieuwe muziek onder...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT