RECENSIE: Erlend Øye - Legao

Oye
recensie cijfer 2014-11-11 Noorwegen en IJsland. Niet de eerste twee landen waar je aan denkt wanneer je je een lome, warme zomerdag aan het strand voorstelt. Toch heeft de in Noorwegen geboren Erlend Øye samen met zijn IJslandse begeleidingsband Hjálmar een ontzettend zonnige plaat afgeleverd. Legao is tot de nok toe gevuld met prettig in het gehoor liggende reggaeritmes, die ruim baan bieden voor Øye’s heerlijke stem.

Het heeft eventjes geduurd voordat de Noor zijn tweede soloplaat uitbracht: de voorganger verscheen in 2003. De slungelige zanger heeft in de tussentijd echter niet bepaald stilgezeten, hij was actief in indieduo Kings of Convenience en danceproject The Whitest Boy Alive. Die laatste formatie is inmiddels opgeheven, terwijl het folky Kings of Convenience even een pauze heeft ingelast.

En dat biedt dus de ruimte voor Øye’s tweede album als soloartiest, waarvan de zomerse vibe niet alleen verrassend is vanwege de afkomst van de muzikant, maar ook vanwege zijn eerdere werk. Toch laat de zanger je vermoeden dat hij al jarenlang een onvervalst reggaezanger is. Hij mag dan misschien geen dreadlocks hebben, zijn gezicht staat niet wereldwijd op vlaggen met een wietblad erop, maar Øye’s boterzachte stemgeluid is een perfecte match voor de laidback ritmes die Hjálmar op de tracks van Legao presenteert.

Zeker op nummers als ‘Fence Me In’ en ‘Bad Guy Now’ weet Øye de zomerse sound goed te vangen, maar de plaat bevat ook enkele stemmigere, rustige nummers. Zoals de fraaie piano gedreven ballad ‘Who Do You Report To’, waarmee de zanger ervoor zorgt dat de plaat niet gaat vervelen. En zo is Legao, net als de echte zomer overigens, voorbij voordat je er erg in hebt. Knappe prestatie.
Recensent:Joey Huisman Artiest:Erlend Øye Label:Rough Trade Distribution
Cover Chapelier Fou - Deltas

Chapelier Fou - DeltasIn het jaar waarin Richard D. James eindelijk weer eens nieuwe muziek onder...

Cover Iamthemorning - Belighted

Iamthemorning - Belighted Russische progrock, wat moeten we daar nu mee? Dat is zo ongeveer het eerste...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT