RECENSIE: Paul Collins - Feel The Noise

Paul Collins
recensie cijfer 2014-11-08 Al in de jaren zeventig begon Paul Collins met het maken van onvervalste rock ’n roll. Eerst als drummer van The Nerves, wiens liedje ‘Hanging On The Telephone’ in de uitvoering van Blondie een monsterhit werd. Daarna als frontman van The Beat, ook wel The Paul Collins Beat genoemd om verwarring met de gelijknamige Engelse ska band te voorkomen. Op zijn nieuwe plaat Feel The Noise, gewoon onder zijn eigen naam, blijft hij trouw aan die rock ‘n roll. Collins is niet van plan daarvan af te wijken en noemt het zelfs een rock ‘n roll concept album.

Dat is dan ook precies wat je aantreft bij de twaalf liedjes die de plaat telt: korte compacte liedjes die herinneren aan de beat tijd. Zelfs qua thematiek blijft Collins vast houden aan de muziek die de fifties en sixties beheerste, want ze gaan stuk voor stuk over meisjes en de liefde, iets wat bij de titels al duidelijk wordt. ‘Only Girl’, ‘What A Girl Like You’ en ‘Baby I’m In Love With You’ zijn niet echt verrassende titels en laten verder weinig te raden over. De cover van The Four Tops, ‘Reach Out I’ll Be There’ krijgt hetzelfde geluid mee en sluit daarom naadloos aan bij de rest.

Weinig verrassend allemaal dus, zou je kunnen zeggen, en dat is uiteraard ook wel zo. Maar Paul Collins weet de nummers met zoveel enthousiasme en overtuiging te brengen, dat ze niet belegen overkomen. En zelfs als vijftiger, wat Collins inmiddels is, krijgt ‘Little Suzy’ niet eens iets triests, want voor het gemak vergeet je even dat hij geen jonge hond meer is. En met de berg ervaring die hij meebrengt, zitten de nummers goed in elkaar en inderdaad boordevol rock ‘n roll. Je ruikt bijna het vet in de kuiven en hoort de ronkende motoren van de Cadillacs.

Het is geen bijster originele plaat waarmee Paul Collins komt, maar op basis van zijn staat van dienst was dat ook niet te verwachten en was het hem daar ook niet om te doen. Hij wil met Feel The Noise juist laten horen hoe rock ‘n roll in zijn optiek moet klinken. Daardoor weet je precies waar je aan toe bent en krijg je precies dat voorgeschoteld wat hij belooft en is hij daarmee dus in zijn opzet geslaagd.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Paul Collins Label:Sonic Rendezvous
Cover Divine Rebellion - Liar

Divine Rebellion - LiarHet in 2009 opgerichte Divine Rebellion is een Nederlandse band en bestaat...

Cover Bonnie 'Prince' Billy - Singer`s Grave A Sea Of Tongues

Bonnie 'Prince' Billy - Singer`s Grave A Sea Of Tongues Will Oldham, de excentrieke singer-songwriter uit Kentucky, is al bijna...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT