RECENSIE: Pennywise - Yesterdays

Pennywise
recensie cijfer 2014-09-13 Een oude houten garage, volgespoten met graffiti, gelegen aan de Irena Street in het zonnige Redondo Beach (L.A. County, Californië). Daar komen in 1988 vier vrienden uit het naastgelegen Hermosa Beach regelmatig samen om een flinke bak herrie te maken. Hoewel hun vrienden hen er naar eigen zeggen gek om verklaarden, kiezen ze er voor geen heavy metal, maar punkrock te spelen. Het viertal vormt de band Pennywise en laat zich inspireren door bands als 7 Seconds, Dag Nasty en Black Flag.

De band weet zich te onderscheiden door het herkenbare stemgeluid van frontman Jim Lindberg en pakkende, sterke nummers. Dat laatste is mede te danken aan bassist Jason Thirsk, waarmee de band een goede liedjesschrijver in de gelederen blijkt te hebben. In 1990 tekenen de Californiërs bij Epitaph Records, in 1991 volgt het self-titled debuutalbum en de rest is geschiedenis.

Inmiddels is het 2014 en is het nieuwste album van Pennywise, Yesterdays, een feit. Het is de opvolger van All Or Nothing (2012), dat bij afwezigheid van Lindberg werd opgenomen met zijn vervanger Zoli Teglas (bekend van Ignite). Zoals de titel al een beetje verklapt, bevat de plaat afgestofte, afgemaakte en opnieuw ingespeelde nummers uit het (verre) verleden van de band.

De meeste tracks op het album waren tot op heden alleen te horen op een cassette met de opname van een repetitie in ’88 / ’89. Daarnaast betreft het materiaal dat op de eerste EP’s van de band te horen was, zoals ‘Slow Down’ en ‘No Way Out’, en materiaal dat eind jaren ’90 is geschreven, maar dat de albums Full Circle en Straight Ahead niet heeft gehaald.

Met Yesterdays wil de band niet alleen laten horen dat Lindberg weer terug is. Het is ook een hommage aan Thirsk, die veel van het gebruikte oude materiaal schreef en in 1996 zelfmoord pleegde. Een mooi gebaar en ook de uitwerking is geslaagd. Liefhebbers van Pennywise kunnen met dit nieuwe oude materiaal hun hart ophalen. De kers op de taart is de originele oefenopname die aan het eind van het album te horen is.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Pennywise Label:Epitaph
Cover These Reigning Days - Opera Of Love

These Reigning Days - Opera Of LoveWanneer je al in het voorprogramma van Bon Jovi mag aantreden, heb je...

Cover (HED) Planet Earth - Evolution

(HED) Planet Earth - Evolution (hed) P.E. staat er om bekend niet zomaar uw dagelijkse portie metal te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT